jaktak.cz

Jak chovat morče

Složitost: Mírný
Potřebný čas: 30 minut a více

Morče původně pochází z jihoamerického kontinentu. Dnes jsou tito hlodavci zdomácnělá zvířata, jejichž chov je rozšířen téměř po celém světě. Morčata jsou malá, krotká a neagresivní zvířata. Jejich chov není nikterak náročný, přesto je pár zásad, které byste měli dodržovat. O které se jedná, vám poradí následující řádky.

Krok 1

Morče

Morče se při správné péči může dožít až sedmi let. Dospělé morče dorůstá velikosti cca 35 cm a váží v průměru 0,7 – 1,8 kg (podle druhu). U morčete pečujte především o to, aby dostatečně obrušovalo řezáky (aby je nemělo přerostlé) a pečujte o jeho drápky, které je dobré zastřihávat. Druhy morčat: - morčata hladkosrstá - morčata hrubosrstá - morčata vírosrstá (rozetová) - morčata kudrnatá (rex) - morčata dlouhosrstá (angorská)

Krok 2

Obydlí

Morče je hlodavec, který nešplhá a neleze do výšky. Postačí mu tedy obydlí, které nemusí být vysoké. I přesto, že se morče postaví na zadní a dosáhne na horní okraj, pouze se o něj opře a maximálně se rozhlédne po okolí, nebude se však pokoušet vyskočit, proto nemusíte jeho obydlí zakrývat víkem. Minimální rozměry obydlí by měly být: plocha min. 60 x 35 cm, výška min. 35 – 40 cm.

Krok 3

Klec nebo akvárium

Rozhodně je vhodnější klec, která umožní lepší provětrávání. V akváriu se udržuje vlhkost, která způsobuje intenzivnější zápach. Morče můžete chovat v čemkoliv, potřebuje hlavně dostatek prostoru, domeček (do kterého se může schovat). Výška pro něj není vůbec rozhodující.

Krok 4

Umístění

Morče je velmi háklivé na průvan a hluk. Umístěte jej proto na místo, kde na něj nebude táhnout, a v jehož blízkosti není rádio, počítač nebo televize. Máte-li morče v kleci, nebo v koši, oblepte jeho hrany lepící páskou, která jednak zabrání vyhazování podestýlky ven a také zmírní průvan, který by skrz mezery mohl morčeti škodit.

Krok 5

Podestýlka

Vhodnou podestýlkou jsou hobliny, hrubé piliny nebo dřevěné špalíčky, které dobře absorbují vlhkost. Rozhodně jako podestýlku nepoužívejte písek nebo zeminu, která je studená a špatně pohlcuje vlhkost a zůstává mokrá. Jako podestýlku můžete použít papír, připravte se však, že obydlí vašeho morčete budete muset uklízet mnohem častěji. Morče se do papíru pustí a s chutí jej bude pojídat. To mu neuškodí, ba naopak. Chcete-li používat jako podestýlku papír, dávejte mu raději klasický balící papír než noviny (časopisy už vůbec ne), aby vaše morče nepojídalo tiskařskou barvu, která je škodlivá a ve větším množství nebezpečná.

Krok 6

Krmivo

Morče je hlodavec, a proto potřebuje neustále hlodat a obrušovat své řezáky. Součástí jejich krmiva by proto měly být: - větvičky ovocných stromů - kořenová zelenina (mrkev, petržel) - suché pečivo. Významnou součástí krmiva je objemové krmivo, které není bohaté na živiny, ale morče se jím dostatečně zasytí. Jedná se o: - listy salátu (letní období) - listy jitrocele, pampelišky (letní období) - hrst sena (zimní období). Sem tam můžete svému morčeti přilepšit uvařeným vajíčkem, kouskem tvarohu nebo kuřecí kostí, tím morčeti poskytnete přísun živočišných bílkovin. Rozhodně morče nekrmte čerstvým (měkkým pečivem nebo zelím a kapustou), která způsobují nadýmání. Morče jinak standardně krmte speciálním zrním. Speciální krmné směsi jsou k dostání ve všech zverimexech. Dávejte pozor na krmné směsi, které obsahují sušené ovoce apod. Tyto směsi jsou velmi tučné. Své morče nepřekrmujte, obézní morčata se dožívají nižšího věku.

Krok 7

Mláďata

Samice nosí mláďata 68 dní. Mláďata se rodí zcela vyvinutá, mateřské mléko sají cca 4 týdny, ale pár dní po porodu už okusují první kousky normální potravy. Od matky můžete mláďata odstavit po šesti – sedmi týdnech. Morčata se množí třikrát do roka.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-chovat-morce.html