jaktak.cz

Jak si užít Řím | tipy

Složitost: Lehké
Cena: 1001 - 5000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak si užít Řím | tipy. Tipy a triky na levné jízdné a památky.

Co je potřeba

fotoaparát

kamera

peníze

pohodlné boty

průvodce

Krok 1

Jak se z centra dostat na pláž Lido: Regionálním vlakem. Linka se jmenuje Rome – Lido a končí v Cristoforo Colombo.V provozu od cca půl šesté ráno do půl dvanácté večer a cesta trvá 40 minut.

Krok 2

Z letiště do centra: Z letiště Fiumicino jezdí vlak Leonardo Express. V provozu je přibližně od půl sedmé ráno do půl dvanácté večer. Jezdí každou půl hodinu. Dále zde jezdí Shuttle bus každou hodinu a to jak z letiště Fiuminicino, tak i z druhého. První zastávka je na okraji centra a druhá u vlakového nádraží Termini.

Krok 3

Jízdenky: Přijíždíte-li na kratší dobu, vyplatí se vám 3-denní jízdenka, která stojí 11 EUR na osobu. Dále je tu Roma Pass = Cena je 28 € na 48 hodin nebo 38,50 € na 3 dny. Pas obsahuje  také vstupné zdarma do 2 projektů zapojených míst (například Koloseum a Palatinum se však počítá jen jako jeden vstup).

Krok 4

Vstupné: Zdarma je Pantheon a Bazilika svatého Petra ve Vatikánu. Coloseum - 2 eur stojí zlevněné vstupné, nezlevněné 16 eur. (V ceně je i Forum romanum a Palatino) Vstup do Vatikánského muzea - 17 eur - včetně Sixt.kaple, zlevněné 8 eur, Andělský hrad - muzeum - 15 eur plné vstupné, 7 eur zlevněné.

Krok 5

Kam večer: Piazza Navona - zde se nachází nepřeberné množství umělců, hudebníků. Kavárny vybízí k posezení, příjemné večerní prostředí. Památky jsou krásně nasvícené a některé otevřené do pozdních hodin. Campo de Fiori a S. Maria in Trastevere - Do těchto míst vás zaveze autobus od Termini č. 64, 40, 75

Pokud chcete vidět Vatikán - přijeďte raději na půl 8, nejsou tu takové fronty, a je třeba si určit, kam se vydáte, pokud navštívíte jako první Baziliku sv. Petra počítejte s tím, že pak budete na muzeum čekat 2 hodiny, fronty jsou opravdu velké.
Všichni by měli mít zakrytá kolena a ramena - jinak vás nepustí dovnitř.
Do města Vatikánu se ale nedostanete, pustí vás pouze do Baziliky a do muzeí.

Hostel Independent Square - Via Castelfidardo 78, nachází se nedaleko vlakového nádraží Termini - výborná poloha.

Pokud můžete vyhledejte raději jiné nejbližší metro od Termini - celý den se zde postulují bezdomovci a v metru to dost až neuvěřitelně hrozně zapáchá.

Buďte připraveni že restaurace zavírají ve 3 hodiny a poté se otevírají až v půl 8 večer.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-si-uzit-rim-tipy.html