jaktak.cz

Jak napsat anglicky objednávku

Složitost: Mírný
Potřebný čas: 30 minut a více

Každý prodejce určitého zboží denně dostává objednávky od svých zákazníků, nebo tyto objednávky sám píše svému dodavateli. Firmy a prodejci pohybující se na mezinárodním poli se zajisté setkávají s objednávkami v angličtině. Jak napsat anglicky objednávku se dočtete v následujících řádcích.

Krok 1

Začněte s firemní hlavičkou. Ta by měla obsahovat název firmy, logo a základní informace, jako jsou adresa, telefonní a faxové číslo nebo email. Vhodné je napsat také jméno a kontaktní informace na konkrétní osobu zodpovídající za prodej.

Krok 2

,,Bill to“ a ,,Ship to“ budou další údaje, které bude nutno zadat. Ve většině případů jsou shodné. Jedná se o informace o plátci (billing information) a o obdržiteli zásilky (shipping information). Informace se můžou lišit za předpokladu, že zákazník kupuje zboží pro někoho jiného (třeba jako dárek). Tyto informace obsahují opět název firmy, základní informace (adresa atp.) a kontaktní osobu. Pokud je zákazník fyzická osoba, pouze jej jmenujeme spolu s adresou a telefonem (případně jinými kontakty).

Krok 3

Dále vyplňte, co konkrétně zákazníkovi prodáváte (description). Použijte detaily, jako je velikost a barva. Zadejte produktové číslo (product ID) a počet kusů (quantity, QTY). To vám téměř znemožní nedorozumění a vašemu zákazníkovi přijde přesně to, co si objednal. Napište cenu za jeden kus (unit price), cenu za všechny kusy (total price), a cenu za veškeré zboží, které bylo objednáno (subtotal). Uveďte zdanění (tax), slevu (discount) nebo další poplatky, které provází vaší objednávku (např. za dopravu, shipping).

Krok 4

Nezapomeňte dodat platební podmínky, jako jsou způsob platby (hotově, bankovní převod atp.), doba zaplacení nebo dodání, případně jiné důležité informace o platbě. Můžete také dodat metodu dodání (pošta, zásilková služba, osobní převzetí) Nahoru na kraj dokumentu napište datum vystavení této objednávky. Samozřejmě nesmí chybět podpis autorizované osoby, zodpovědné za prodej a kupujícího.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-napsat-anglicky-objednavku.html