jaktak.cz

Jak vyřídit anglický telefonát - nejčastější fráze

Složitost: Lehké
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Již jste se zde mohli dočíst spousty článků, jak něco napsat v angličtině. Avšak zatím nepadla ani zmínka o tom, jak úspěšně vyřídit anglický telefonát. V angličtině totiž i při telefonování platí jistá nepsaná pravidla a fráze, které se běžně používají. Jak správně telefonovat v angličtině si nyní můžete přečíst i zde.

Co je potřeba

Znalost angličtiny

Krok 1

Představení, když někomu voláme, je velmi jednoduché, prostě využijeme ,,this is". ,,Hello, this is Josh." Pokud chci dále s někým mluvit (někoho přivolat k telefonu), použít můžete více variant (can, may, could). Nebo se můžu přímo zeptat, zda-li už není u telefonu. ,,Can I talk to Mrs.Pattson?" ,,May I talk to Mrs.Pattson?" ,,Is that Mrs.Pattson?" Pokud se takto někdo táže do telefonu nás a chce mluvit s námi, odpovíme jednoduše ,,speaking" (u telefonu apod.).

Krok 2

Když potřebujete hovor pozdržet, například abyste zašli pro volanou osobu, není nic jednoduššího, než-li říct ,,Please, hold on" (prosím vydržte). Pokud můžete volanou osobu přepojit, řekněte ,,I will connect you" nebo ,,I will put you through". ,,Hello, may I talk to Mrs.Pattson?" ,,Please, hold on. I will connect you."

Krok 3

Pokud volaný není k zastižení, můžete poprosit o zanechání vzkazu. ,,Can I leave a message?" dá osobě na druhém konci drátu najevo, že byste rádi zanechali zprávu. Pokud byste chtěli vyzvat k zanechání zprávy řekněte jednoduše ,,Would you like to leave a message?" Můžete se také zeptat zda zavolá později. ,,Will you call back later?" Stejně tak mohu odmítnout zanechání vzkazu, protože zavolám později. ,,No thanks, I call back later." Jestliže volaný není k dispozici, měli byste volajícímu říct důvod (např. v práci - není v kanceláři, dovolená, firemní cesta, jednání apod.)

Krok 4

Na závěr se klasicky rozlučte jak máte ve zvyku. ,,Thank you, good bye"


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyridit-anglicky-telefonat-nejcastejsi-fraze.html