jaktak.cz

Jak správně vybrat koně? | rady

Složitost: Mírný
Cena: Více než 20000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak správně vybrat koně? | rady. Také se vám stalo, že za vámi přišla vaše copatá ratolest s prosíkem, že by chtěla koně? Mně ano. A protože jsem si říkala, že je to vlastně i můj dlouholetý sen, dala jsem se do hledání toho pravého oře pro nás pro obě. Jak ale vybrat správné zvíře tak, abychom si vzájemně vyhovovali? Dříve než začnete řešit, jestli raději bělouše, vraníka nebo ryzáka, zkuste se zamyslet, co vlastně chcete s koněm dělat. Sportovat, jezdit na vyjížďky nebo mít jen kamaráda? Pokud už víte, můžeme se pustit do tří důležitých bodů výběru správného koně.

Co je potřeba

dostatek času a trpělivosti

na vlastní koupi i finanční obnos 10 000 - 60 000 Kč

Krok 1

Plemeno

Koňských plemen je mnoho. Obecně platí čím primitivnější, tím odolnější. Hledáte – li kamaráda na vyjížďky do terénu a nemáte – li sportovní ambice, pak doporučuji podívat se právě na taková plemena. Naopak, pokud byste chtěli závodit, musíte vybrat plemeno vhodné pro váš sport. Kritériem může být i výška koně a mohutnost v dospělosti. Dlouhán se nebude cítit dobře na malém huculovi a ani stokilový jezdec si nemůže vybrat koně „střízlíka“

Krok 2

Hřebec, kobyla nebo valach

V první řadě, je potřeba vybrat pohlaví. Hřebci jsou sice krásní, temperamentní, ale také hůře ovladatelní. Jsou více svými pány a dá větší práci přesvědčit je, že člověka musí respektovat. Navíc jejich chov sebou nese řadu obtíží. Mnohé stáje pro hřebce nemají vhodné prostory a nebo jejich komerční ustájení stojí majlant. Kobylky jsou prima, ale stejně jako každé příslušnice něžného pohlaví jsou tak trochu náladové. Snadněji totiž podléhají svým hormonálním cyklům a tak jeden den mohou být „báječné“ a druhý den „na zabití.“ Zdá se, že nejméně problémů budete mít s valáškem. U nich je snad jediným rizikem fakt, že někteří přijdou kastrací i o kus svého temperamentu. Obecně však platí, že každý kůň je jiný a více než pohlaví ovlivní chování jeho povaha.

Krok 3

Jak starý kůň?

Já, stejně jako má dcera, jsme toužily po hříbátku. Hříbě je jako nepopsaný kus papíru a pořízení koně od odstávčete (půlroční hříbě oddělené od matky) má své klady i zápory. Uvědomte si, že na koníka si poprvé sednete nejdříve za dva roky. Do té doby, ale i poté budete potřebovat mraky času na jeho výcvik. Navíc pokud u koní začínáte, můžete svými nechtěnými omyly nadělat na koníkovi spousty škody, které již nikdy nepůjdou napravit. Ve věku 3 – 5 let je koník mladý. Jeho sportovní výkon v této době rychle roste, a jestli pomýšlíte na sport, tak právě v tuto dobu je mladé zvíře nejvhodnější připravovat na závodní kariéru. Pro rekreační a začínající jezdce ale doporučuji pořídit ještě staršího koně, takového, který už je vyrovnanější, spolehlivější, míň se všeho leká. S postupujícím věkem sice mohou nastat u koníka zdravotní komplikace, ale starší kůň vás většinou odmění svou klidnou a rozumnou povahou.

Pokud jste se rozhodli pro koupi koně vezměte s sebou někoho, kdo koním opravdu rozumí. Stáří koně lze poznat také podle zubů a částečně lze odhadnout podle očních vrásek.

Vždy kupujte koně s kupní smlouvou a nechte ho prohlédnout veterinárním lékařem.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-spravne-vybrat-kone-rady.html