jaktak.cz

Jak si užít New York | tipy

Složitost: Mírný
Cena: Více než 20000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak si užít New York | tipy. New York byl založen Nizozemci v roce 1625. V současné době je jedním ze světových center obchodu a finančnictví. New York tvoří 5 čtvrtí – Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens a Staten Island.

Co je potřeba

pohodlné boty
fotoaparát
peníze

Krok 1

Bronx

V Bronxu se nachází slavný Stadion Yankees. Sídlí zde také Zoo, největší metropolitní zoo v celých Spojených státech. V této oblasti vznikl rap a hip-hopová kultura.

Krok 2

Brooklyn

Je nejlidnatější částí New Yorku. K Brooklynu patří daleko se vinoucí pláž a Coney Island.

Krok 3

Manhattan

V Manhattanu se nachází většina mrakodrapů a také Central Park, který byl veřejnosti zpřístupněn roku 1859, lze zde plout po jezeře, poslouchat hudbu či se prijíždět na kole. Sídlí zde mnoho významných společností např. OSN, několik univerzit, divadla na Broadwayi, Greenwich Village, Madison Square Garden.

Krok 4

Queens

V této městské části nalezneme Shea Stadium – stadion New York Mets a každoročně se zde koná U.S.Open. Jsou tu také dvě největší letiště JFK a LaGuardia.

Krok 5

Staten Island

S Brooklynem jej spojuje Verrazano-Narrows Bridge a s Manhattanem Staten Island Ferry, který nabízí výhled na Sochu svobody. Nachází se zde také park s 56 km turistických stezek.

Krok 6

Zajímavá místa:

Socha svobody

Stojí na ostrově Liberty Island a dostanete se k ní lodí z nejjižnějšího konce Manhattanu. Socha je otevřená denně od 9.30 do 17 hodin.

Krok 7

Wall street

Je sídlo burzy na dolním Manhattanu a od 2.sv. války je nejvýznamnějším finančním centrem na světě.

Krok 8

Empire State Building

Tento mrakodrap byl postaven roku 1931 a stojí ve střední části Manhattanu. Rozhledna se nachází v 86. patře, kam si musíte zakoupit lístek.

Krok 9

Rockefeller Center

Je komplex několika mrakodrapů, které jsou mezi 5. a 6. Avenue a 49. a 50 ulicí. Je to sídlo mnoha významných společností a obchodů, nabízí možnosti nakupování ale i občerstvení.

Krok 10

Times Square

Původní název byl Longacre Square. V okolí Times Square se nachází téměř 40 divadel. Přímo na náměstí je obrovské hračkářství, obchod Walta Disneyho a spousta luxusních butiků. Každoročně se zde ale hlavně slaví příchod Nového roku.

Krok 11

Harlem

Je bývalé černošské ghetto, rozprostírá se od 120. ulice až ke 150. Dnes se zde nacházejí vybrané restaurace, luxusní obchody a jazzové kluby.

Další místa k návštěvě:
Metropolitní Museum Umění
Washington Square Park

 

V noci se raději vyhýbejte parkům a metru.
Přes den raději využívejte metro, než taxi a autobus, centrum je každý den přehlceno auty.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-si-uzit-new-york-tipy.html