jaktak.cz

Jak předcházet křečovým žilám | rady

Složitost: Mírný
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak předcházet křečovým žilám | rady. Křečové žíly, lékařsky označované jako varixy, jsou vakovitě rozšířené úseky žil na povrchu dolních končetin. V rozvinutých zemích patří varixy mezi hojně rozšířené nemoci. Podle některých statistik postihují v různé podobě 30 – 60 procent lidí. Na vzniku křečových žil se podílí několik faktorů. Především se jedná o věk, pohlaví, životní styl a dědičnost. K jejich vzniku přispívá též nadváha a těhotenství.

Krok 1

Pohyb

Pokud chcete předejít vzniku křečových žil, je velmi důležitá podpora svalové pumpy dolních končetin. Hlavní zásadou je tedy pohyb. Vhodným sportem je chůze, běh, běh na lyžích, jízda na kole nebo plavání. Naopak nevhodným sportem jsou sporty spojené se statickou zátěží. Mezi tyto patří např. posilování, vzpírání či sjezdové lyžování. Křečovými žilami trpí nejčastěji lidé, kteří většinu času stojí na jednom místě nebo naopak většinu času prosedí. Pokud patříte mezi tyto skupiny lidí, nezapomínejte v průběhu dne na občasné protažení dolních končetin. Kromě dlouhého stání nebo sezení se rozhodně zbavte zlozvyku dávat si při sezení nohu přes nohu.

Krok 2

Odpočinek

Na žíly dolních končetin působí negativně gravitační síla, jenž ztěžuje návrat krve. Proto je dobré žílám občas napomoci uložením nohou do zvýšené polohy. Ideální je například položit se zády na zem a nohy opřít svisle vzhůru o stěnu.

Krok 3

Oblečení

I styl oblékání má význam v prevenci křečových žil. Je důležité vyvarovat se oblečení, které je těsné v oblasti třísel či kolen. Upnuté oblečení v těchto místech totiž omezuje odtok krve směrem k srdci a stává se tak faktorem podílejícím se na vzniku varixů. Dále je dobré chodit v botách na nižším podpatku. Vysoký podpatek staví nohu do nepřirozené polohy a navíc omezuje činnost lýtkových svalů. Pokud patříte k lidem se sklonem pro vznik křečových žil, je vhodné nosit kompresní punčochy.

Krok 4

Dieta

Nadváha patří mezi faktory podílející se na vzniku varixů, proto je důležité udržovat si ideální hmotnost. Základem zdravé diety je omezení cukrů a tuků. V prevenci křečových žil se uplatňuje strava bohatá na vlákninu. Její nedostatek přispívá ke vzniku zácpy. Zvýšené úsilí při vyprazdňování potom zvyšuje nitrobřišní tlak, čímž dochází k přetěžování žilního systému.

Krok 5

Koupání

I během hygieny můžete podpořit žilní systém. Mějte na paměti, že teplo způsobuje rozšíření cév, proto omezte pobyt v teplé vodě. Na závěr koupele je vždy dobré osprchovat nohy studenou vodou, čímž dojde k opětovnému stažení žil.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-predchazet-krecovym-zilam-rady.html