jaktak.cz

Jak udržovat plovoucí podlahu | návod

Složitost: Lehké
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak udržovat plovoucí podlahu | návod. Plovoucí podlaha je nejběžnější a nejvíce používaným druhem podlahové krytiny. Existuje široká nabídka plovoucích podlah. Můžete si vybrat podlahu různých barev, povrchové úpravy (hladké, podlahy imitující strukturu dřeva) a také různě odolné. Ať už si vyberete jakýkoli druh podlahy, údržba je u všech stejná. Jak udržovat plovoucí podlahu si přečtěte v následujícím článku.

Krok 1

Voda

U plovoucích podlah (ať už dřevěných nebo laminátových) platí zásadní pravidlo, čím méně vody tím lépe. Přílišné množství vody může způsobit zvlnění podlahy.

Krok 2

Stírání podlahy

Pro stírání plovoucí podlahy je nejlepší použití speciálního plochého mopu s hadříkem z mikrovláken. Vřele doporučuji mopy značky Leifheit, nejlépe systém twist s odstředivkou (odstředivý systém je součástí kbelíku). Dobře vyždímaný mop nebo hadr je základem správného stírání plovoucí podlahy.

Krok 3

Čistící přípravky

Plovoucí podlahu můžete stírat jemným roztokem jaru a vody. K dostání jsou však speciální přípravky pro čištění podlahy. Z praxe se nejvíce osvědčily prostředky značky Alex či Pronto. Důležité je, aby součástí přípravku bylo leštidlo. Pokud chcete podlahu vyleštit na sucho, pak doporučuji čistič podlah ve spreji značky Moppa. Jeho pořízení je však cenově náročnější.

Krok 4

Správný postup

Z vlastní zkušenosti radím, jak nejlépe udržovat plovoucí podlahu čistou. V první řadě podlahu vyluxujte, máte-li nástavec s kartáčem, použijte jej. Zbavíte se tak veškerých chlupů, drobků a nečistot. Poté podlahu setřete mopem nebo dobře vyždímaným hadrem pomocí speciálního čisticího prostředku na plovoucí podlahy. Pro dosažení maximálně dokonalého vzhledu můžete ještě podlahu na sucho vyleštit pomocí speciálního čističe.

Krok 5

Poškození podlahy

Samotnou prevencí před poškozením podlahy je její správný výběr. Podlahu vybírejte podle toho, jak moc bude zatížena. Doporučuji pořídit podlahu, která již spadá do stupně pro komerční použití. V obývacím pokoji a kuchyni, kde je provoz domácnosti největší, investici do dražší podlahy jistě časem oceníte.

Krok 6

Údržba podlahy

Také důsledně vybírejte barevný odstín podlahy. Na světlých a hladkých plovoucích podlahách jde vidět každý drobek, každá šmouha. Na tmavších a matnějších dekorech nejde vše hned vidět. Radím, abyste se nestali otroky vlastní podlahy. Se světlými a hladkými plovoucími podlahami mám velmi špatné zkušenosti, zejména, co se týče údržby.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udrzovat-plovouci-podlahu-navod.html