jaktak.cz

Jak uskladnit brambory | návod

Složitost: Mírný
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak uskladnit brambory | návod. V zimě ceny zeleniny a ovoce prudce narůstají. Máte-li vlastní úrodu brambor nebo dobrý zdroj kvalitních brambor, tak proč si dobrou chuť kvalitních brambor neužít i v zimních měsících? Jak brambory přes zimu uskladnit vám poradí následující řádky.

Krok 1

Teplota

Brambory uskladněte v chladné místnosti, nejlépe ve tmě. Teplota by neměla být nižší než 4°C. Při nižší teplotě brambory promrznou a mohly by získat příliš sladkou chuť. Přesto dbejte na to, aby brambory byly v dostatečném chladu. Přílišné teplo jim také nesvědčí, podporuje totiž hnilobný proces. Ideální teplota je okolo 5°C.

Krok 2

Světlo

Brambory skladujte ve tmě. Světlo způsobuje, že brambory začnou klíčit.

Krok 3

Jak brambory poskládat

Rozhodně brambory neskladujte poskládané v hromadě na sobě. Na čím větší hromadě brambory jsou, tím více hnijí. Proto brambory neskladujte na hromadě vyšší než 80 centimetrů. Brambory neuchovávejte v uzavřených bednách nebo pytlích. Mějte je v bednách s odvětráváním. Nejlépe v nízkých hromadách.

Krok 4

Dezinfekce

Je dobré, abyste místnost, kde brambory skladujete, větrali. Případně před uskladněním místnost vydezinfikovali pomocí sirných knotů nebo vybílením pomocí vápna (do kterého stačí přidat modrou skalici). V místnosti se totiž sráží vlhkost z brambor a může tak dojít k rozšíření plísní.

Skladujte hlízy, které jsou co nejméně poraněné, naopak však co nejvíce vyzrálé, zdravé a suché. Nejvhodnějším druhem pro uskladnění jsou pozdní odrůdy brambor, ty vydrží nejdéle hezké a chuťově dobré. Nejméně vhodnou odrůdou pro uskladnění jsou brambory rané a velmi rané.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uskladnit-brambory-navod.html