jaktak.cz

Jak určit cenu nemovitosti, kterou prodáváte | rady

Složitost: Lehké
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak určit cenu nemovitosti, kterou prodáváte | rady. Jestli zrovna prodáváte nemovitost a přemýšlíte, za jakou cenu ji prodat, pak je tento článek určený právě vám. S prodejem nemovitosti jsou totiž spojena nejen práva, ale taky povinnosti. Jaká přesně? A jak je zohlednit při stanovení ceny, za kterou nemovitost prodáte? Přečtěte si následující článek, který by vám měl pomoci.

Krok 1

Jako vlastník nemovitosti si můžete určit libovolnou cenu, za kterou nemovitost prodáte. Můžete ji prodat za několik tisíc i milionů. Žádný právní předpis vám nepřikazuje, za jakou cenu musíte či nesmíte nemovitost prodat. Pokud nemovitost prodáváte prostřednictvím realitní kanceláře a realitní makléř vás nutí cenu snížit, můžete, ale nemusíte poslechnout. Možná se vám snaží pomoct (stanovili jste příliš vysokou cenu, která učinila nemovitost na současné poměry neprodejnou), ale možná chce mít usnadněnou práci (levnější nemovitost prodá snáze a rychleji se tak obdrží provizi).

Krok 2

Zpravidla máte vy sami zájem na tom, ať se nemovitost prodá za takovou cenu, za kterou se prodávají obdobné nemovitosti. Ale jaká je vlastně tržní cena vaší nemovitosti? Pokud nemáte představu, prohlédněte si nabídku realitních kanceláří, soukromé inzerce atd. Prostě jděte s davem. Vždy si ale pamatujte, že není nemovitost jako nemovitost. Mohou existovat dvě stejné chaty, jedna se prodává za půl milionu, druhá za dvě stě tisíc. Čím je odůvodněn takový rozdíl? Třeba už tím, že zatímco jedna chata stojí na vlastním pozemku, druhá na pozemku města.

Krok 3

Jak s tím vším souvisí cena, na kterou vaši nemovitost ocení znalec? Když prodáváte nemovitost, musíte si nechat udělat znalecký posudek. Proč? Minimálně pro potřeby finančního úřadu. Znalec ve svém posudku stanoví výši ceny nemovitosti. Touto cenou se můžete nechat inspirovat při stanovení prodejní ceny, v žádném případě se jí nemusíte řídit. Tržní cena navíc bývá zpravidla vyšší než ta, kterou stanoví znalec.

Krok 4

Představte si, že podáte inzerát, v němž nabídnete svoji nemovitost k prodeji za jeden milion korun. Ozve se vám zájemce, že nemovitost koupí. Vy ale zjistíte, že jste stanovili příliš nízkou cenu, můžete ji ještě změnit (zvýšit)? Ano, můžete. Samotný inzerát vás k ničemu nezavazuje. Pamatujte si ale, že pokud začnete cenu zvyšovat, pro kupujícího se stanete nevěrohodným. I kdyby byl ochoten zaplatit za nemovitost více, než jste původně požadovali v inzerátu, pravděpodobně to už neudělá. Co z toho plyne? Raději na začátku stanovte (mírně) vyšší cenu nemovitosti s tím, že ji během jednání s kupujícím snížíte. Ne naopak, můžete víc ztratit než získat.

Krok 5

Nemovitost se zpravidla neprodává v rozmezí několika dnů, ale měsíců nebo dokonce i let. Takže když se vám první týden od uveřejnění nabídky (inzerátu) nikdo neozve, nemusíte hned snižovat kupní cenu. Vyčkejte alespoň měsíc.

Krok 6

Nemovitost (například garáž) se chystáte prodat za sto tisíc korun. Můžete pak celou částku bez dalšího utratit, investovat? S prodejem nemovitosti vám vzniknou i náklady, takže s nimi dopředu počítejte, ideálně již při stanovení ceny. Zaplatíte znalecký posudek. Platí se i za podání návrhu na vklad do katastru nemovitosti, návrh ale zpravidla uhradí kupující. V kupní smlouvě si můžete stanovit, že všechny tyto náklady ponese kupující. Otázka je, jestli na to přistoupí. 

Krok 7

Pokud je to možné, nenabízejte nemovitost za příliš vysokou, ale ani nízkou cenu. Nikdo nebude platit víc, než musí, takže v prvním případě si kupující vybere levnější nemovitost. Rodinný dům na okraji velkého města za pět set tisíc? Možná si myslíte, že dům prodáte ještě dneska, ale možná se budete divit. Kupující ihned začne přemýšlet, proč je dům tak levný. Záplavová zóna, velmi problémoví sousedé, práva třetích osob k domu, závadný materiál, hrozící vyvlastnění… Kupující se prostě začne zabývat i tím, co by ho jinak třeba ani nenapadlo.

Cenu vždy stanovte tak, ať později nelitujete. V krizi prodáte nemovitost za podstatně nižší cenu než v době hospodářského růstu.

Pokud je nemovitost zatížena hypotékou, zvažte refinancování hypotéky.
Kupujete nemovitost? Zajímejte se o výhodný úvěr na bydlení.

Článek je pouze informativní.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-urcit-cenu-nemovitosti-kterou-prodavate-rady.html