jaktak.cz

Jak podat trestní oznámení | rady

Složitost: Mírný
Cena: Zdarma
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak podat trestní oznámení | rady. Pokud jste viděli trestný čin, je vaším právem, ale v určitých případech i povinností(!) učinit o něm trestní oznámení. Na co nezapomenout vám poradí náš článek.

Krok 1

Kdo může podat trestní oznámení

Trestní oznámení může podat kdokoli, tedy nejen oběť trestného činu či poškozená osoba, i když ty budou mít na vyřešení případu největší zájem.

Krok 2

Kde podat trestní oznámení

Trestní oznámení můžete učinit u kteréhokoli útvaru policie (doporučuje se kriminální policie v místě, kde se trestný čin stal) nebo u státního zastupitelství. Pokud se trestného činu dospustil policista, vždy raději podejte trestní oznámení u státního zatupitelství.

Krok 3

Forma oznámení

Trestní oznámení může být písemné i ústní. Písemné přichází do úvahy například tehdy, pokud jej napíšete doma a policii pošlete poštou (doporučeně).

Krok 4

Pokud přímo vidíte, jak někdo páchá trestný čin, najdete na ulici zraněnou oběť, všimnete si rozbité výlohy- volejte 158 nebo tísňovou linku 112. Jinak (někdo zpronevěřil peníze, které jste mu svěřili) řešte věc osobně u policie (státního zastupitelství). Do telefonu nezapomeňte uvést své jméno, přesnou adresu, kde se nacházíte, co se stalo, a jestli je třeba přivolat lékaře. Další pokyny vám dá policie.

Krok 5

Kdy musíte učinit oznámení o trestném činu

V určitých případech, pokud se nechcete dopustit nepřekažení trestného činu nebo neoznámení trestného činu, musíte být aktivní, i když třeba nechcete. Tak například, kdo se věrohodným způsobem dozví, že někdo spáchal trestný čin vraždy a bez odkladu to neoznámí policii nebo státnímu zástupci, může být potrestán odnětím svobody až na tři roky. Podrobnosti stanoví trestní zákoník.

Krok 6

K obsahu trestního oznámení

Lze ho učinit i anonymně, ale věrohodněji působí, když uvedete vaše jméno, adresu, kontakt na vás.

Popis události- i když jste rozrušení, zkuste událost popsat přesně a výstižně. Od vašeho popisu, pokud policie nemá jiné informace, se bude odvíjet celý další postup (kdy a kde k události došlo,  jestli pachatel použil zbraň, co ho k tomu pravděpodobně vedlo, jestli vznikla škoda...).

Osoby- uveďte pachatele, oběť, další svědky... V případě, že neznáte jejich jména, stačí popis a informace, které o nich víte.

Krok 7

Chcete být informováni

Když chcete, aby vás policie informovala o tom, co ve věci učinila, musíte to v trestním podání uvést. Policie vás musí do 30 dnů vyrozumět.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-podat-trestni-oznameni-rady.html