jaktak.cz

Jak nahlédnout do katastru nemovitostí online | rady

Složitost: Mírný
Cena: Zdarma
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak nahlédnout do katastru nemovitostí online | rady. Již několik let si krátíte cestu do práce přes nevelkou louku a najednou po vás cizí člověk začne křičet, že jste na jeho pozemku. Nebo kupujete rodinný dům, ale nejste si jistí, že prodávající je skutečný vlastník a že na domu nevázne zástavní právo? Ani si nemůžete být jistí, dokud nenahlédnete do katastru nemovitostí. Jak to ale udělat?

Co je potřeba

internet a troška trpělivosti

Krok 1

Samozřejmě si můžete zajít na katastr nemovitostí a tam údaje (za poplatek) zjistit. Dále se nabízí navštívit místo označené slovy „Czech POINT“- třeba na poště u vás ve městě, která má přece jen přívětivější otevírací dobu než katastr nemovitostí. Nejpohodlnější způsob ale představuje internet. Nikam nemusíte chodit a nic vás to nestojí. Z pohodlí vašeho domova tak zjistíte, jestli je soused jen v nájmu, komu patří chodník před domem a čí je les za městem.

Krok 2

Nyní vám modelově ukážeme, jak bez dalšího zjistíte, kdo vlastní například Staroměstské náměstí v Praze. Výchozí webová stránka je následující: http://nahlizenidokn.cuzk.cz/

Krok 3

Na výše uvedené stránce klikněte na ikonku "ZOBRAZENÍ MAPY“. Nyní musíte vyplnit název obce a katastrální území:

- Název obce je logicky Praha, proto políčko vyplňte a klikněte na ikonku "VYHLEDAT“.

- Nyní si (z nabídky) vyberte název katastrálního území. V našem případě se jedná o Staré Město.

Krok 4

Pokud jste postupovali podle návodu, v novém okně se vám zobrazí mapa. Na mapě si (jako na každé jiné mapě) najdete Staroměstské náměstí a opíšete si číslo, které je u něj uvedeno:

- V případě Staroměstského náměstí je to číslo 1090. Je to parcelní číslo.

Krok 5

Nyní se vrátíte na výchozí stránku uvedenou v Kroku 2. Kliknete na ikonku "VYHLEDAT PARCELU". Musíte vyplnit parcelní číslo, tedy 1090 a kliknout na ikonku VYHLEDAT.

Krok 6

A jaký je výsledek? Zjistili jste, že Staroměstské náměstí vlastní hlavní město Praha, že je to památkově chráněné území a že na něm vázne věcné břemeno. Jaké to konkrétně je, zjistíte v „kamenném“ katastru nemovitostí.

Krok 7

Obdobně byste měli postupovat u jakékoli nemovitosti, ať už je to dům, byt, zahrada nebo pole.

Poprvé vám vyhledávání v katastru nemovitostí zabere i půl hodiny nebo hodinu. Pokud ale stránky navštívíte opětovně, budete se v nich snadno orientovat a vyhledávání vám zabere jen několik málo minut.

Článek je informativní.

Rovněž údaje na stránkách katastru nemovitostí jsou informativní. Pokud kupujete nemovitost za několik milionů, investujte i 100 Kč do listu vlastnictví, který vám vydají na počkání v "kamenném" katastru nemovitostí.

Nicméně vyhledávat na stránkách katastru má smysl. Je to minimálně "odrazový můstek" ve světě nemovitostí.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-nahlednout-do-katastru-nemovitosti-online-rady.html