jaktak.cz

Jak jednoduše vytvořit graf v Excelu | návod

Složitost: Lehké
Potřebný čas: 5 až 10 minut

Jak jednoduše vytvořit graf v Excelu | návod. Jedním z hlavních bodů perfektní prezentace jsou většinou názorné grafy, které dopomáhají řečníkovi lépe vysvětlit daný problém. Možnosti tvoření grafů, jako obrazového podání údajů z tabulky, jsou obsáhlé, jejich tvoření je však velmi jednoduché.

Co je potřeba

Microsoft Excel, který je součástí kancelářského balíku Microsoft Office

Krok 1

Otevřeme si nový dokument Excelu a vytvoříme v něm tabulku dat, ze které má graf vycházet. Pokud již takovou tabulku vytvořenu máte, otevřete excelovský soubor, který ji obsahuje.

Krok 2

V tabulce označíme veškerá data, která chceme prezentovat. Na horní liště, kde máme nyní aktivní záložku DOMŮ, vybereme záložku sousední (Vložení) a z nově otevřené nabídky vybereme vytvořit sloupcový graf, který je pro názornou ukázku dat z tabulky ideální.

Krok 3

V nabídce si vyberte formát grafu, který se Vám líbí nejvíce a jediným kliknutím bude vytvořen základní návrh grafu z Vámi označených dat.

Krok 4

Po kliknutím pravým tlačítkem myši na graf se nám zobrazí nabídka možností úpravy vytvořeného grafu. Zvolte nabídku vybrat zdroj dat, kde budeme moci upravit základní (x-ovou) osu grafu či obsah dat v grafu.

Krok 5

V pravém sloupečku nabídky se nacházejí čísla 1 až 4, která jsou totožná s čísly na ose x grafu. Kliknutím na upravit vyskočí tabulka, která nám umožní vybrat oblast dat, které se posléze objeví v popisu namísto aktuálních čísel 1 až 4. Označme tedy první sloupec tabulky obsahující roky.

Krok 6

Po potvrzení vznikne graf korespondující se všemi třemi sloupci tabulky. Obrazové znázornění těchto dat je daleko výmluvnější, než sáhodlouhý výklad toho, co je napsáno na pouhých čtyřech řádcích tabulky.

Krok 7

Graf lze podobným způsobem, jako nyní, i dále upravovat. Lze měnit barvu sloupců, formát celé tabulky či její typ. Záleží jen na vkusu tvůrce grafu, účelu grafu a tím, kolik času se jeho tvorbou chcete zabývat. Možností nabízí Excel opravdu nepřeberné množství.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-jednoduse-vytvorit-graf-v-excelu-navod.html