jaktak.cz

Jak získat zbrojní průkaz | rady

Složitost: Mírný
Cena: 1001 - 5000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak získat zbrojní průkaz | rady. Pokud jste se rozhodli pořídit si zbraň a střelivo, budete potřebovat zbrojní průkaz. Ten opravňuje fyzickou osobu k nabývání vlastnictví a držení zbraně nebo střeliva. Zbrojní průkazy se rozlišují podle účelu užívání a podle rozsahu oprávnění do několika skupin. Popíšeme si postup, jak zbrojní průkaz získat.

Krok 1

Zbrojní průkazy se rozlišují podle účelu užívání zbraně nebo střeliva a podle rozsahu oprávnění do těchto skupin: ke sběratelským (A), sportovním (B), loveckým účelům (C), k výkonu zaměstnání nebo povolání (D), k ochraně zdraví, života nebo majetku (E) nebo k provádění pyrotechnického průzkumu (F). Nejprve si rozhodněte, pro jaký účel zbraň a střelivo budete používat.

Krok 2

Zbrojní průkaz vydá příslušný útvar policie na základě žádosti. Nejprve vyplňte Přihlášku ke zkoušce o odborné způsobilosti. Tiskopis vyplňte a podejte u příslušného útvaru policie. Tím je okresní (obvodní, městské) ředitelství policie, inspektorát pro zbraně, střelivo, výbušniny a drogy, podle místa pobytu fyzické osoby, to znamená podle adresy trvalého pobytu občana České republiky.

Krok 3

Po úspěšném absolvování zkoušky o odborné způsobilosti získáte od komisaře Doklad o osvědčení odborné způsobilosti žadatele o vydání ZP. Dále budete potřebovat posudek o zdravotní způsobilosti držet nebo nosit zbraň a střelivo, který nebude starší tří měsíců. Posudek vám vydá lékař na základě lékařské prohlídky.

Krok 4

Nakonec vyplňte žádost o vydání zbrojního průkazu a přiložte dvě fotografie. U žádosti o vydání zbrojního průkazu skupiny C pak ověřenou kopii platného loveckého lístku.

Vydání zbrojního průkazu za každou skupinu rozsahu oprávnění je zpoplatněno částkou 500 Kč. Doba platnosti zbrojního průkazu je 5 let nebo i kratší na základě posudku o zdravotní způsobilosti žadatele o jeho vydání.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-ziskat-zbrojni-prukaz-rady.html