jaktak.cz

Jak udržovat knihy v čistotě | tipy pro domácí knihovnu

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: Méně než 5 minut

Jak udržovat knihy v čistotě | tipy pro domácí knihovnu. Knihy, to je hodnota pro každého subjektivně rozdílná. Ale ať už si jich ceníme více nebo méně, je potřeba o ně pečovat tak, aby nám vzácné svazky zůstaly uchovány v co nejlepším stavu. Domácí knihovna může vypadat honosně a nebo knihy vyplňují regál smrkového nebo borového dřeva. V obou případech se musí z knih otírat prach. Jednak pro zachování efektu, estetiky i zdravotního zřetele. Kdo by ten prach dýchal?

Co je potřeba

malířská štětka
plastový sáček
lednička
stelivo pro kočky
pudr
kukuřičný škrob

Krok 1

Perfektní je čistá malířská štětka

Štětkou očistěte jednu knihu po druhé a to desky i hrany a vnější okraje stránek. Na oprašování knih je nevhodná péřová prachovka. Ta jen rozvíří prach a usadí se na knihách znovu.

Krok 2

Zbavte se hmyzu

Hmyz se mohl usadit v knihách. Dejte zamořenou knihu do plastového sáčku a na dva dny ji umístěte do mrazáku. To znamená pro larvy a brouky konec. Definitivní.

Krok 3

Kniha je napadená plísní? Udělejte si roztok z bílého octa

Na 1 díl octa 8 dílů vody a plíseň odstraňte hadříkem namočeným mírně v tomto roztoku. Stránky otevřete a usušte na slunci. Ale pozor, nenechávejte je vystavené slunci dlouho, protože papír by mohl vyblednout a zežloutnout. Jen asi půl hodiny.

Krok 4

Bezvadné je stelivo pro kočky

Pokud chcete knihu osvěžit a zbavit ji zatuchlého pachu, jděte na ni se stelivem pro kočky. Knihu vložte do papírového sáčku a do něj zároveň dejte trochu čistého steliva pro kočky. Asi za týden knihu vyndejte, stelivo oprašte nebo okartáčujte. Zatuchlost je pryč! Už nemusíte mít obavy, že zatuchlý pach nepříjemně zamoří prostor.

Krok 5

Chcete vysušit zvlhlou knihu?

Připravte si kukuřičný škrob nebo tělový pudr (i pudr pro miminka). Stránky knihy rozložte do vějíře a posypte je tímto pudrem. Působit nechte cca 6 hodin a pak prášek vyklepejte nebo okartáčujte čistou malířskou štětkou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udrzovat-knihy-v-cistote-tipy-pro-domaci-knihovnu.html