jaktak.cz

Jak si vybrat nejvýhodnější studentský účet

Složitost: Mírný
Cena: Zdarma
Potřebný čas: 30 minut a více

Studentské účty nabízejí výhodnější podmínky než běžná konta. Není divu, pro banky jsou mladí lidé atraktivní cílovou skupinou. Pokud je svými produkty a přístupem osloví již během studií, je tady velká šance, že u banky zůstanou i po vystudování. Proto se finanční instituce předhánějí nabídkami studentských účtů. Já vám poradím, jak správně při výběru studentského účtu postudpovat.

Co je potřeba

  • přístup k internetu
  • status studenta

Krok 1

Většinou to není účet se zcela nulovými náklady Než se pro nový bankovní účet a platební kartu rozhodnete, zvažte všechna pro a proti. Mějte na paměti, že ne všechny účty pro studenty jsou zcela zdarma a bez nákladů. Zřízení účtu nebo i jeho vedení opravdu může být pro studenty zdarma, o to více vás ale pak na měsíčním vyúčtování může překvapit stržená částka za výběr z bankomatu, stvrzenku z terminálu nebo poplatek za pravidelné doručování měsíčního vyúčtování.

Krok 2

Pokud účet opravdu potřebujete a usoudíte, že vám za to nějaký ten drobný peníz měsíčně stojí, je třeba si ujasnit, o jaké služby a výhody máte zájem. Některé banky ke studentským účtům automaticky zřizují základní cestovní pojištění, zdarma nabízejí druhou platební kartu, na níž jsou nastaveny nižší úroky z případné kreditní částky.

Po doložení studentské ISIC karty vám banka může jednou ročně na účet přispět určitou částkou nebo vám automaticky nabídne novou studentskou kartu, se kterou se můžete domáhat slev například při nákupech ve vybraných obchodech či vstupech na různé akce.

Je důležité řádně si prostudovat podmínky, které jednotlivé banky ke svým studentským účtům nabízejí a prozkoumat, jaké výhody jsou pro vás nejzajímavější. K tomu vám nabízím na konci článku odkazy na webové stránky bank.

Krok 3

Některé banky svým studujícím klientům zdarma nabízejí čerpání úvěru za výhodnější úrokovou sazbu. Jestliže často cestujete, neopomeňte se informovat o podmínkách užívání karty v zahraničí.

Stále rostoucí je také poptávka po bezhotovostních úhradách přes internet. Nejedná se o klasickou platbu převodem, ale o platbu, o kterou je zůstatek na účtu zkrácen ihned po zadání čísla kreditní karty a trojmístného kódu na její zadní straně.

Pokud máte zájem pracovat se svým účtem přes internet, nezapomeňte se informovat také o tom, zda je možné využívat internetové bankovnictví a pokud ano, tak za jakých podmínek.

Krok 4

Většina bank má i u studentských účtů zpoplatněn výběr hotovosti z bankomatů. Je tedy dobré informovat se o výši tohoto poplatku. Ceny se liší, pokud hotovost vybíráte z terminálu banky, u které máte účet nebo z jiného bankomatu.

Užitečné rovněž je zjistit si, kde ve vašem okolí má vybraná banka svoji pobočku, abyste pak kvůli podpisům smlouvy, uplatňování výhod, dokládání potvrzení o studiu apod. nemuseli cestovat do vzdálenějších měst. Tím by se účet mohl rychle prodražit.

To se v České republice týká především nově otevíraných bank. Existují ale také banky, které fyzický kontakt s klienty úplně minimalizují a kladou důraz na to, že uživatel se svým účtem pracuje především přes internet (např. mBanka).

Krok 5

Po zvážení toho, co chcete k samotnému účtu navíc získat, je třeba podívat se na stránky jednotlivých bank. Jedná se o službu poměrně standardní, a proto ji má ve své nabídce většina bank.

Veškeré informace jsou dostupné jak na webových stránkách, u operátorů na infolinkách nebo samozřejmě také přímo na pobočkách.

Jelikož se jedná o studentské konto, pamatujte na to, že je třeba pravidelně dokládat potvrzení o tom, že majitel účtu je stále studentem. Potvrzení banky žádají obvykle jednou ročně.

Účet lze samozřejmě vytvořit také pro nezletilého studenta, v tomto případě je však třeba smlouvu sepsat s jeho zákonným zástupcem.

Nezapomeňte si řádně přečíst veškeré smluvní podmínky, není radno spoléhat jen na dobré jméno banky nebo zkušenost známých.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-si-vybrat-nejvyhodnejsi-studentsky-ucet.html