jaktak.cz

Jak se správně starat o křečka | rady

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč

Jak se správně starat o křečka | rady. Křeček je malý, nenáročný a bystrý hlodavec, který sice nebude poslouchat na slovo, ale při vlídném zacházení vás odmění svojí přátelskou a zvědavou povahou. Není divu, že jeho kouzlu propadli chovatelé na celém světě. Jeho nároky na péči jsou takřka minimální, přesto byste ale měli znát jeho potřeby a měli byste vědět, jak se o něj správně postarat:

Co je potřeba

návštěva zverimexu
klec pro křečka
vybavení klece
krmení
piliny

Krok 1

Rozmyslete, o jaký druh křečka byste měli zájem. Ve zverimexu nebo u chovatele si můžete vybrat kupříkladu mezi křečkem zlatým, křečkem čínským, křečkem džungarským a křečkem Roborovského. Liší se velikostí, povahou a nároky na chov. Křeček zlatý, neboli syrský, je přátelský, dá se snadno ochočit. Můžete ho sehnat v různých barevných variantách. Samičky bývají trochu agresivnější, ale je to milý společník a dá se ochočit ze všech druhů křečků nejlépe. Pokud jich ale chcete více, musíte je chovat odděleně. Křeček džungarský je mírumilovný a hravý. U tohoto druhu není problémem chovat jej ve skupinkách. Lépe stejného pohlaví, popřípadě i ze stejného chovu, abyste zabránili zbytečným potyčkám a množení. Křeček Roborovského je jeden z těch plachých zástupců, kteří se neochočí moc snadno, takřka vůbec. Je plachý, nedůvěřivý a snaží se před vámi neustále někam utíkat.

Krok 2

Pokud tedy máte vybraný druh křečka a s ním i jejich počet, popřípadě pohlaví, je důležité sehnat potřebné vybavení klece a klec samotnou. K vybavení klece nezapomeňte na misku na jídlo (nejlépe keramickou - nebude ji moci kousat), napáječku (pokud si donesete domů malinkého křečíka, může se stát, že nebude ještě umět pít z napáječky, proto je potřeba dát mu k dispozici jak napáječku, tak i misku s vodou), dále kolotoč pro křečka, různé prolézačky, hamaky na spaní, domečky, mosty, schůdky. Těchto příslušenství je opravdu hodně. Díky nim se křeček nenudí.

Krok 3

Připravte klec pro nové obyvatele. Co se týká klecí pro křečky, někdy je potřeba dávat pozor, aby vám křečík neutekl, zvláště když je malý a protáhne se mřížemi u klece. Proto byste měli křečka hlídat a pozorovat, jestli se dostane ven. Pokud si nejste jisti, je dobré, pro jistotu, klec ještě navíc vyplést tenkým drátem a udělat tak menší mříže. Je to lepší, než potom malého, plachého křečka nahánět po celém bytě. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že je to v mnohých případech i nemožné.

Krok 4

Všechno je tedy už nachystané a můžete si donést křečíka domů. Pokud si křečka vybíráte, jděte pro něj raději odpoledne, protože ráno a dopoledne tvrdě spí. Dávejte pozor na jeho vzhled – neměl by být pohublý, neměl by mít žádná olyslá místa v srsti, měl by mít čisté oči a nos, bez výtoku. Měl by být čilý a bystrý, ne apatický. Koupit křečka byste měli v jeho 4 až 7 týdnech, to je křeček mladý a dá se mnohem snadněji ochočit. Je lepší kupovat křečka u chovatele, kde je od mládí zvyklý na lidskou ruku a není tak plachý. Také riziko nemocí je podstatně nižší.

Krok 5

Křečci moc rádi jedí, a jsou velmi známí svými "tvářemi" neboli torbami, které jim sahají od tlamičky až po pas. Křeček může své torby roztáhnout a nacpat do nich hodně potravy "na horší časy". I vy se s tímhle u svých křečíků zaručeně setkáte. Můžete je pozorovat a bude vám to připadat velmi legrační. Křečkův apetit je velký a někdy jsou kvůli tomu hákliví na nadváhu. Pokud tedy zaznamenáte, že váš křeček má nějakých pár gramů navíc, můžete mu z jídla vybírat semínka slunečnic, které jsou kalorická. Co se týká potravy křečků, můžete zakoupit speciální směs pro křečky, která obsahuje pšenici, oves, kukuřici, slunečnicová semínka, svatojánský chléb, oříšky... a tyhle směsi doplňovat ovocem, zeleninou, listem pampelišky, psími granulemi.

Krok 6

Křečci se zpravidla dožívají věku asi dvou nebo tří let, občas i více. Pokud se o křečka dobře staráte, vyměňujete mu pravidelně podestýlku a nenecháváte ho na průvanu, bude s vámi spokojeně žít nejméně 2 roky a nic ho trápit nebude. Někdy se ale může stát, že vám křeček onemocní, třeba rýmou, bude mít nateklé oči nebo nos. Jako prvním příznakem, kdy poznáte, že se s křečkem něco děje, je, když ztratí chuť k jídlu. Křečci mají velmi dobrý apetit a pokud vidíte, že vašemu křečkovi nechutná, je s ním určitě něco v nepořádku.

Pokud pořizujete křečka dítěti, pořiďte si raději většího křečka syrského, který je přátelský, hravý a zároveň i větší, takže se tolik nemusíte bát, že dítěti vyklouzne z rukou, není tak hbitý. Upozorněte ale dítě, že si s ním nemůže hrát kdykoli ho to napadne, je třeba respektovat noční život tohoto zvířete a dát mu možnost odpočinku a kvalitního spánku. Proto dejte křečka na místo, kde jej dítě nebude každou chvíli budit.

Než si křečka pořídíte, mějte na paměti, že je to noční živočich. Je aktivní večer a v noci a přes den spí. Pokud si s ním budete chtít hrát odpoledne a vytáhnete ho z domečku, bude nevrlý, protivný a může vás i kousnout. Není ani dobré mu spánek narušovat a vytahovat ho z klece. Počkejte až se křeček probudí a pak si s ním budete moci hrát. Nenuťte ho ale vstávat, když bude chtít spát.

Neměli byste křečka krmit lidskou stravou, žádnou čokoládou, sušenkami, brambůrky, rajčaty, cibulí, česnekem a samozřejmě i rostlinami, které jsou jedovaté.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-se-spravne-starat-o-krecka-rady.html