jaktak.cz

Jak naplánovat zahradu | rady

Složitost: Mírný
Cena: Zdarma
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak naplánovat zahradu | rady. Každý zahrádkář sní o na pohled dokonalé a přitom maximálně funkční zahradě. K tomu, aby se mu tento sen splnil, vůbec nemusí mít k dispozici kdovíjak velký kus půdy. Úměra mezi krásou a velikostí tu neplatí; i na minimální ploše lze vytvořit – pokud zohledníme nejdůležitější aspekty - skutečnou zahradní nádheru. A nevadí ani, pokud nemáte v této oblasti žádné větší zkušenosti, od toho jsou tu naše články, aby pomohly.

Co je potřeba

Nezbytné je především si návrh zahrady důkladně a do detailů naplánovat, aby vše do sebe "zapadalo" a tvořilo harmonický celek.
Je potřeba zjistit, jaká rostlina je vhodná pro vaše účely nebo pro specifické místo na zahradě. Každý potřebuje rostlinu vhodnou do svých podmínek (stín, slunce), podle stylu zahrady (venkovská, bylinková, okrasná, zeleninová, japonská), často také rostlinu určité barvy květů či listů a podobně. Jistě si vyberete i některé z nejčastějších druhů zahradních rostlin všech typů - nejen trvalky, ale také letničky, kapradiny i popínavky, traviny a stromy....

Krok 1

VENKOVSKÁ zahrada: (doporučení) Z trvalek zasadime - hvězdnice, zvonek, třapatku, kopertiny, pivoňky, plamének,koniklec,hyacint , konvalinky, lilie, mečíky, vrbina, náprstníky, fialy, bergenie. Keře vybíráme ze - zlatice, mochny, tavolníků , mandloně, růže, jasmín, dřín,kdoulovec, kalina, hortenzie. Stromy mohou být zastoupeny: šeříkem, vrbou, lískou, jasanem. Doplníme: pískovcem na zídky, dřevem v podobě zahradního nábytku, kačírkem na dekoraci záhonů.

Krok 2

MODERNÍ zahrada: Trvalky: hosta (bohyška), třezalka, čechrava, levandule, rozchodník, trávnička, vřesy a vřesovce,denivky, bambus. Keře: hortenzie, pieris, rododendron, vajgélie, mochna, ibišek, vistárie, cesmína, bobkovišeň, zimolez, komule, dříšťál. Stromy: jilm, kroucená líska, červenolistý javor, katalpa, akát, morušovník, tis červený,šácholan. Traviny: miscanthus, dochan, zebrina, ječmenice, ozdobnice, kavyl, kostřava, ovsíř. Doplníme: kůrou, mulčem a dekoračními oblázky nebo čedičovým kamenem.

Krok 3

BYLINKOVÁ zahrada: Jednoletky: bazalka, majoránka, heřmánek, měsíček, česnek, petržel, pórek. Trvalky: dobromysl, tymián, mateřídouška, libeček, rebarbora, máta, meduňka, arniky, levandule, třezalka, křen, pelyněk, andělika, brutnák, benedikt, topolovka, třapatka, kontryhel. plicník, kopr, divizna, pivoňka, kozlík, sluncovka, pažitka, saturejka. Strom : rakytník, jeřabina, bez.

Krok 4

JAPONSKÁ ZAHRADA: Stromy: jinan dvoulaločnatý, javor červenolistý, bambus, sakura, různé kleče, magnolie. Keře: mandloňovník, buxus, skalníky. Bonsaje a zákrsky: rododendrony, azalky, Trvalky: Kapradiny, mechy.

SKALKY a ZÍDKY:
rozrazil, netřesky a rozchodníky, hořce, lomikámeny, primulky, koniklece, hvozdíky, levisie, mydlice, tařičky, hlaváček, mařinky, sasanky, vřesy a vřesovce, violky, modřence, pomněnky, huseník, lýkovec.
Doplníme: žulou, pískem, pískovcem, drobným štěrkem

Při volbě typu zahrady je třeba zohlednit čas, který můžeme v budoucnosti své zahradě věnovat. Na některých zahradách je poznat hned, že jsme si na ni neudělali dost času, nepleli, nezalévali, nezaštipovali (např. na japonské). Ale naopak na některých typech zahrad (jako třeba na venkovském typu) je určitá časová prodleva při péči o ni lépe tolerovatelná.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-naplanovat-zahradu-rady.html