jaktak.cz

Jak zvládnout stěhování po právní stránce | rady

Složitost: Mírný
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak zvládnout stěhování po právní stránce | rady. Když se řekne "stěhování", asi si vybavíte nepořádek, shon a krabice naplněné k prasknutí. S odjezdem stěhovacího auta ani s uložením věcí do nových polic ale stěhovací "proces" nekončí. Existuje několik bodů, na které byste neměli zapomínat. Mohlo by vás to stát zdraví i nemalé peníze. A to zvláště tehdy, pokud se nestěhujete pouze do nájmu, ale byt či dům jste koupili.

Krok 1

Práce, škola, banka, mobilní operátor, úřady

Asi vás napadá tisíc míst, kam musíte zajít a nahlásit novou adresu. Na mnoha místech vám ale změní údaje o trvalém bydlišti až tehdy, když ho máte zapsané v občanském průkazu. A to nějaký čas trvá. A nejde jen o to požádat o nový občanský průkaz. Předně musíte být na katastru nemovitostí zapsaní jako (noví) vlastníci dané nemovitosti. Případně mít souhlas vlastníka nemovitosti. Že tedy zatím nebudete dělat nic? Omyl. Obejděte daná místa a novou adresu si nechte zapsat jako adresu pro doručování.

Krok 2

Dohoda s novým majitelem

Možná si říkáte, že bod 1 vám zabere polovinu života. Proto požádejte nového vlastníka vašeho původního bytu, aby ještě nějaký čas nechal na schránce i vaši jmenovku a veškerou poštu vám předával. Pokud bydlíte blízko, můžete se pro dopisy stavit například jednou za týden nebo vám je může nový majitel přeposílat s tím, že mu uhradíte veškeré náklady. Dopisy z banky, úřadů či od soudu, které by se k vám nikdy nedostaly, by vám totiž mohly znepříjemnit život.

Krok 3

Pošta

Co když nechcete nikoho obtěžovat? Nebo jste si s novým majitelem vašeho původního bytu prostě nepadli do oka? Zajděte na poštu, kde můžete požádat o změnu místa dodání zásilek. Tato služba jednoduše funguje tak, že ačkoli je například dopis poslán na adresu vašeho starého bydliště, pošta dopis přesměruje na vámi uvedenou novou adresu. Stačí vyplnit krátký formulář, který vám na poště na požádání poskytnou. Cena je 100 Kč za měsíc. Toto řešení může být v závěru levnější, než pravidelně jezdit na adresu starého bydliště a vyzvedávat si psaní tam.

Krok 4

Změna trvalého bydliště

Když máte z katastru nemovitostí doklad o tom, že jste novým vlastníkem bytu či domu, zajděte na obecní úřad (magistrát) a nahlaste adresu nového bydliště. Počítejte ale s tím, že vám ustřihnou roh občanského průkazu. Proto je vaší povinností požádat si o nový občanský průkaz. V mezidobí samozřejmě můžete jezdit autem nebo se občanským průkazem dále jinak prokazovat, ale nedoporučuje se cestovat do zahraničí.

Krok 5

Práva třetích osob

Změnili jste si adresu, oběhali úřady a banky a máte vyhráno? Ne tak úplně. Stejně poctivý totiž nemusel být majitel, od kterého jste nemovitost koupili. Proto se na obecním úřadě zeptejte, kdo má v současné době hlášeno ve vašem novém domově trvalé bydliště! Možná se budete divit, ale bývá běžné, že tam zůstane zapsána celá rodina původního majitele. Ale to zjistíte jenom tak, že budete aktivní a zeptáte se. S sebou mějte výpis z katastru nemovitostí a občanský průkaz.

Krok 6

Místo podnikání

Řádně jste nahlásili nové trvalé bydliště na obecním úřadu, takže živostenský úřad automaticky změnil vaše místo podnikání, které jste i dříve měli doma? Další omyl. Zajděte na živnostenský úřad a místo podnikání, pokud se vám s přestěhováním změnilo, nahlaste i tam. Ale co když to neudělá původní vlastník vaší nové nemovitosti? Pak se automaticky nestane vůbec nic, tj. jeho zákazníci (jakož i živnostenský úřad) budou mít stále za to, že podniká na původní adrese. Čili ve vašem novém domě! Jestli je u vás doma takto někdo nahlášen, zjistíte nejrychleji tím, že nahlédnete do živnostenského rejstříku. Vyplníte přesnou adresu a počkáte, co vám rejstřík v několika vteřinách vyhledá. Pokud je na vaší adrese takto někdo nahlášen a vy s tím nesouhlasíte, vydejte se na živnostenský úřad.

Krok 7

Vodárna, plynárna, elektrárna

To jsou místa, na která se s přestěhováním zpravidla nezapomíná. Přesto je připomínáme. Nejdříve s prodávajícím sepište předávací protokol (stačí ručně opsat stav vodoměru atd., nevyžadují se žádné formální náležitosti) a potom se společně vypravte na pobočku elektrárny, plynárny a vodárny. Když budete mít štěstí, není za jedno odpoledne co řešit.

Krok 8

Finanční úřad

a) Je nutné zaplatit daň z převodu nemovitosti (Tu platí kupující ve lhůtě tří měsíců od konce měsíce, ve kterém byl vklad zapsán do katastru nemovitostí).

b) Je nutné platit daň z nemovitosti (Ta se platí každoročně, a to vždy do konce května). Výše zmíněné daně v žádném případě nezaměňujte. Pokud jste se například přestěhovali z bytu (ten jste prodali) do domu (ten jste koupili), musíte zaplatit daň z převodu nemovitosti domu a nesmíte zapomenout na daň z nemovitosti (vztahující se k domu).

Nestresujte se tím, že všechno dohromady nestihnete za jeden den nebo dokonce jeden týden. Nicméně to neodkládejte jenom proto, že dneska se vám ještě nechce.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zvladnout-stehovani-po-pravni-strance-rady.html