jaktak.cz

Jak se zbavit nečistot spadlých do očí | rady

Složitost: Lehké
Cena: Zdarma
Potřebný čas: 5 až 10 minut

Jak se zbavit nečistot spadlých do očí | rady. Jednou za čas se to prostě stane, ať děláme, co děláme, do oka nám něco spadne. Nejčastěji to bývá řasa, ale může to být klidně i nějaké jiné smítko či muška, která nám do oka nedopatřením vletěla. Nečistoty si můžeme do očí zanést rukama, ale kolikrát nám je foukne do oka vítr. Ať už je to jakkoliv, mít něco v oku je setsakramentsky nepříjemné a dokonce i nebezpečné. Nejnebezpečnější spadlou nečistotou v oku bývá písek. Víte, jak takové oko ošetřit? Co dělat, když do oka spadne nečistota? Jak se postarat o dítě, které je z nečistoty v oku nepříčetné? Nevíte? Zkusíme vám poradit.

Co je potřeba

trpělivost
sebeovládání
zručnost
ophtalmo septonex
lacrysin
vodu
čistý kapesník
čisté ruce
někdy se to bez doktora neobejde

Krok 1

Všeobecně se říká, že když spadne řasa do oka, tak ji slzy vyplaví. Jenomže, co si budeme povídat. Když nám spadne nešikovně a uvízne tam, kde nemá, může oko setsakramentsky podráždit. V takových případech je potřeba řase pomoci. Z oka ji můžete vystrnadit tak, že horní víčko odtáhnete od oční bulvy, řasa se tak často uvolní a navíc to vyprovokuje tvorbu slz, které řasu vyplaví. Pokud jste nebyli úspěšní horní víčko odchlípněte a opatrně si pomůžete růžkem zcela čistého kapesníku. Pokud není řasa někde zapíchnutá, můžete se nešikovně uvízlou řasu, ale vesměs jakoukoliv jinou nečistotu oku posunout do spodního víčka, odkud ji už bez problémů vyplaví slzy. Přes zavřené oko zlehka promasírujte bříškem prstů kroužek. Je zapotřebí jít po směru hodinových ručiček, stačí lehounký kroužek. Rozhodně oko netřít a neprotírat silou a dlouho!

Krok 2

Další možností, jak se můžete pokusit zbavit veškerých nečistot z oka je tak, že oko propláchnete proudem čisté vody. Vždy však od vnitřního koutku směrem ven. Další možností, obzvláště u špatně uložené čočky je pořádné prokapání oka Lacrysinem, což jsou vlastně umělé slzy. Umělé slzy pomohou nečistotu vyplavit a v případě čočky ji uvolní a vy ji můžete snadněji vyjmout z oka.

Krok 3

Jak vytáhnout smítko z dětských očí? V prvé řadě je důležité zabránit dítěti, aby si oči mnulo. Vlastně všeobecně je důležité, abyste se po pádu smítka do oka ovládli a oči si nemnuly. Mnutím si totiž oko podráždíte, poškrábete a můžete si i zavléct či rozšířit infekci po celém oku. To, že dítě pláče je de facto dobré, protože to pomáhá k odplavení nečistoty. Pokud se nedaří, je zapotřebí dítě položit, alespoň trochu zklidnit a zamezit přístupu ruček do očí až pak se můžete výše zmiňovanými postupy pokusit zbavit nečistoty.

Po odstranění nečistoty z oka je velice dobré oko pořádně a opakovaně prokapat ophtalmo - septonexem. Pokud se vaše oko do druhého dne nezklidní anebo se vám objeví světloplachost, řezání, pálení, štípání a problémy s viděním, okamžitě navštivte očního lékaře.
Stejně tak za očním běžte ihned, když se vám ani po všech těch pokusech z oka nečistota odstranit nepodaří a oko vás nepříjemně bolí.
Pokud se vám do oka dostala kovová hoblina k lékaři běžte v každém případě!!!
Pokud víte, že budete v prašném prostředí anebo budete pracovat tam, kde je riziko odletu prachu, pilin a podobně, vždy používejte ochranné brýle. I ty nejobyčejnější sluneční dovedou celkem slušně vaše oko ochránit (lépe než nic).

Nikdy na odstraňování nečist nepoužívejte tvrdý předmět!


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-se-zbavit-necistot-spadlych-do-oci-rady.html