jaktak.cz

Jak uchovávat potraviny v lednici | rady

Složitost: Velmi lehké
Cena: Zdarma
Potřebný čas: 5 až 10 minut

Jak uchovávat potraviny v lednici | rady. Správné uložení potravin v lednici pomáhá prodlužovat jejich trvanlivost. Nejdůležitější je v tomto ohledu teplota. Ta je totiž na různých místech lednice rozdílná. Pevně stanovené místo jednotlivých potravin v lednici také zlepšuje orientaci v domácích zásobách.

Co je potřeba

lednice
potraviny

Krok 1

Horní polička

V horní poličce (té nejvyšší) převládá teplota okolo 8°C. Skvěle se hodí pro uchovávání vařených a předem připravených potravin, např. polévek, guláše, chlebíčků, pudinků, moučníků a zákusků, plněného pečiva atd.

Krok 2

Střední polička

Podle velikosti lednice mohou být tyto poličky i dvě. Teplota se zde pohybuje okolo 4 až 5 °C. Sem ukládejte vařené maso, uzeniny, rybí výrobky, mléko a mléčné produkty, máslo, margaríny a otevřené trvanlivé potraviny: kompoty, marmelády, paštiky atd. Pokud máte dvě poličky, ukládejte do té ve výši očí potraviny, které hledáte často: např. jogurty, mléko atd.

Krok 3

Spodní polička

To je ta nad šuplíky na ovoce a zeleninu. Tady panuje nejnižší teplota – 2°C. Tady skladujte syrové maso, drůbež a ryby. Vydrží tu podle druhu až tři dny.

Krok 4

Šuplíky na ovoce a zeleninu

V nich se teplota drží okolo 10°C. Je dobré mít jeden šuplík na ovoce a druhý na zeleninu. Ne všechny druhy ovoce a zeleniny je dobré skladovat v lednici. Ztrácejí totiž díky tomu své chuťové vlastnosti. Platí to například o rajčatech, melounech, banánech, ananasu a citronech. Pokud to nejde jinak, snažte se je mít v lednici co nejkratší dobu. Do chladu nepatří ani ovoce nedozrálé. Takové nechte nejprve dozrát pi pokojové teplotě a pak teprve uložte do lednice.

Krok 5

Dvířka u chladničky

V jejich spodní části se teplota drží asi na 10°C. Patří sem džusy, pivo, víno a konzervy. A pokud sem jako většina z nás ukládáte i otevřené mléko, prozradím vám, že je to špatně. To patří na střední poličku, jinak se lehce zkazí. Do horní části dvířek ukládejte kečup, hořčici, nejrůznější dressinky a oleje. Úplně nahoru patří vajíčka, které ale můžete skladovat i ve střední poličce. Vždy je ukládejte špičkou dolů.

Ledničku nikdy nepřeplňujte. Nemůže potom dobře plnit svoji funkci.

Předem připravené potraviny skladujte v dobře uzavřených nádobách.

Uzeniny a zákusky zabalte do alobalu, maso do potravinářské fólie.

Dbejte na to, aby se jednotlivé potraviny co nejméně dotýkaly.
Ledničku odmrazujte nejlépe každé tři měsíce, pokud nemá tuto funkci zabudovanou.

Čistěte ji pouze hadříkem namočeným v octové vodě. Špatně dostupná místa vyčistěte s pomocí zubního kartáčku.

Pokud chcete ověřit teplotu v ledničce, použijte teploměr ponořený do misky s vodou.

Do ledničky patří i káva (mletá i granulovaná) a mletá paprika. Obojí ztrácí v chladu mnohem pomaleji svou aromatičnost. Skladujte v horní polovině dvířek.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uchovavat-potraviny-v-lednici-rady.html