jaktak.cz

Jak vybrat školní batoh

Složitost: Velmi lehké
Cena: Zdarma
Potřebný čas: 30 minut a více

Již brzy to vypukne! Ani jsme se nenadáli a dva měsíce prázdnin uběhly jako voda a před námi je další školní rok. Někoho čeká premiéra a někdo již je otřískaným školákem. Ať je to s vámi tak, či onak, ani jeden školák se alespoň u nás neobejde bez školního batohu. Víte, jak vybrat ten správný školní batoh a co by měl mít a co naopak mít nemusí? Pokud si nevíte rady, tak jste na správné adrese. Pokusíme se vám pomoci s jeho výběrem.

Co je potřeba

dítě prodejnu tento článek

Krok 1

Jak by měl vypadat takový správný batoh pro děti? V prvé řadě je důležité, aby měl anatomickou konstrukci, dostatečně široké polstrované popruhy na ramena (a to alespoň 4 cm široké), nebyl přespříliš velký, těžký, uvnitř měl slušný organizační systém a nechyběly mu ani bezpečnostní prvky. Nesmíte samozřejmě zapomenout také na design, který působí na dítě motivačně.

Krok 2

Velikost: Velikost batohu by měla být přiměřená věku a velikosti dítěte. Váha by měla být co nejnižší. Všeobecně se udává, že maximální váha prázdného batohu by pro dítě na I. stupni neměla přesáhnout 1200g a na II. stupni 1400g. Naplněný batoh by neměl přesáhnout 20 % váhy dítěte.

Krok 3

Tvar batohu: Batoh by měl mít pevná anatomicky tvarovaná záda s potahem z prodyšné síťoviny, která dovolí vzduchu cirkulovat, čímž zamezí propocení oděvu.

Krok 4

Vnitřek batohu: Nitro batohu by mělo obsahovat dostatečné množství přihrádek a kapes pro lepší organizaci. Čím je dítě menší, tím je pro dítě pak snazší udržovat v batohu pořádek a také vše snáze najde. Některé lepší batohy obsahují termokapsu, pouzdro na pití, karabinu na klíč, obal na mobil atd.

Krok 5

Bezpečnostní prvky: Neopomíjejte ani bezpečnost svého dítěte. Každý správný batoh by měl mít po všech stranách fluorescenční prvky, které zvyšují viditelnost vašeho dítěte. V tomto případě čím více, tím lépe. Fluorescenční prvky jsou obvykle žluté, zelené, či oranžové barvy.

Krok 6

Design batohu vybírejte podle toho, co má vaše dítě rádo, ať už se jedná o hrdiny, či o barvy. Při výběru však mějte na paměti, že batoh dítěti nebude sloužit pouze jeden rok! Za rok dítě může z růžových "bárbínek" či vláčků Tomášů vyrůst a může začít batoh odmítat nosit. Proto je vždy lepší, kdy se jedná o nadčasový design, klidně i neutrální a vybraný v daných barvách. Případně vyberte skupinu batohů, které odpovídají všem výše uvedeným požadavkům a nechte své dítě vybrat. Tento krok může působit pozitivně na jeho sebevědomí.

Krok 7

Není důležité pouze, jak batoh vypadá a jaký je, ale důležité je, aby jej také vaše dítě nosilo tak, jak by mělo. Je důležité, aby dítě nosilo batoh na obou ramenech, aby sebou nenosilo zbytečně moc věcí a naučilo se obsah tašky obměňovat v závislosti na daném rozvrhu.

Krok 8

Dbejte na to, aby obsah batohu byl rozmístěn rovnoměrně na pravé i levé straně.

Krok 9

Pokud je zapotřebí, aby mělo dítě do školy více věcí a batoh je již těžký, je vždy lepší, když si tašku odlehčí a pití či knihy si vezme raději do ruky.

Vysvětlete dítěti, že se nemá bát svěřit se vám, že jej bolí záda. Bolest zad byste totiž rozhodně neměli ignorovat! Vyřešit tyto problémy mohou mnohdy posilující cviky na záda, ale někdy je zapotřebí odborné pomoci, které nalezne adekvátní řešení.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-skolni-batoh.html