jaktak.cz

Jak si vybrat havarijní pojištění | rady

Složitost: Lehké
Cena: 1001 - 5000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak si vybrat havarijní pojištění | rady. Výhodou havarijního pojištění je, že dokáže případné škody na vozidle zabezpečit prakticky proti všem rizikům, které při užívání auta hrozí. A to ať už jsou spojené s nevyzpytatelnými přírodními vlivy a katastrofami, krádežemi, vandalismem aj. Havarijní pojistkou si řidiči pojistí proplacení škody na automobilu také v případě dopravní nehody, i když viníkem budou shledáni oni sami. Mnoho pojišťoven havarijní pojištění nabízí v kombinaci s povinným ručením, čímž svým klientům usnadňují práci v tom, že obojí mají zařízeno najednou bez dalších starostí a obvykle i za nižší cenu.

Co je potřeba

vlastnit automobil

Krok 1

Havarijní pojištění si můžete sjednat ve dvou formách. Buď si necháte pojistit automobil proti všem hrozbám najednou. To znamená, že si vyřídíte tzv. komplexní ochranu vašeho auta neboli all risk. Tento produkt zahrnuje zpravidla pojištění proti krádeži, vloupání, nedovolenému užití vozidla, vandalismu, živelním pohromám, případně proti dalším hrozbám. Vše záleží na konkrétní pojišťovně. Anebo si můžete sjednat pojištění pouze proti jednotlivým možným rizikům. V praxi to pak vypadá tak, že si necháte automobil pojistit například jen proti krádeži a přírodním katastrofám.

Krok 2

Cena pojištění se odvíjí od více aspektů. Ovlivňuje ji volba výše pojistné částky, poměr spoluúčasti pojištěného na škodě, ať už je způsobena kýmkoli. Cena záleží také na stáří a výbavě vozidla i typu rizika, které je předmětem pojištění. V neposlední řadě se cena odvíjí i od „statistik“ nehodovosti klienta a jeho vozidla (počet nehod atp.). Komplexní ochranu vozidla lze pořídit asi od 2 000 do 15 000 Kč za rok v závislosti na výše uvedených faktorech. Průměrná cena havarijního pojištění se v České republice na počátku roku 2011 pohybovala kolem 10 000 Kč ročně.

Krok 3

Pojišťovny si dobře uvědomují konkurenční prostředí, v němž působí. Proto velmi často poskytují k uzavřeným pojistkám různé bonusy a služby navíc. Pojišťovny poskytují například až 50 % slevy na havarijní pojištění pro ty řidiče, kteří se nehodám dlouhodobě úspěšně vyhýbají. K havarijnímu pojištění ale můžete zdarma získat rovněž úrazové pojištění dopravovaných osob, některé pojišťovny nabízejí slevu při sjednání pojištění online atp. Součástí havarijního pojištění jsou zpravidla také asistenční služby, kterých mohou klienti využít v případech nehod či poruch na cestách v České republice i v zahraničí. Při volbě havarijního pojištění vždy porovnejte nabídky co největšího počtu pojišťoven.

Krok 4

Při vyřizování havarijního pojištění je třeba dále zvážit, zda si automobil necháte pojistit na novou nebo časovou cenu. V případě koupi nového automobilu jej můžete nechat pojistit na tzv. novou cenu (tedy cenu auta v době pořízení). Toto pojištění vás vyjde dráž, než pojištění na časovou cenu, ale na druhou stranu máte jistotu, že v případě pojistné události vám pojišťovna zaplatí veškeré náklady související s opravou vozu. Samozřejmě vyjma smluvené spoluúčasti. Časová cena vychází z ceny automobilu v době nehody či havárie a pojišťovna uhradí jen částečné náklady spojené s opravou auta a nákupem náhradních dílů. Pojištění automobilu na časovou cenu je lacinější než pojištění na novou cenu.

Krok 5

Ti, kteří nechtějí havarijní pojištění hradit dlouhodobě, mohou uzavřít jen několika denní smlouvu na havarijní pojištění. Krátkodobé havarijní pojištění je velmi oblíbené především v období dovolených, kdy se mnozí vydávají za odpočinkem přes hranice. Havarijní pojištění nemusí být pouze dlouhodobá záležitost.

Pomocí online kalkulaček si můžete vypočítat, kolik by konkrétně vás havarijní pojištění stálo. Kalkulačky naleznete na webových stránkách jednotlivých pojišťoven.

Máte starší automobil a nevíte, zda se vyplatí pojistit si proti haváriím také vaše vozidlo? Mnohé pojišťovny nabízejí speciální havarijní pojištění určené právě pro vozidla s dřívějším rokem výroby.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-si-vybrat-havarijni-pojisteni-rady.html