jaktak.cz

Jak grilovat na plynovém grilu | rady

Složitost: Lehké
Cena: 5001 - 20000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak grilovat na plynovém grilu | rady. Zkušenosti ukazují, že na plynovém grilu se griluje nejsnáze. A to zejména proto, že můžete snadno ovládat výkon grilu a grilované pokrmy tak jednoduše nespálíte. Grilování na plynovém grilu je zdravější a rychlejší. Plynový gril ale má i jednu nevýhodu - grilované maso nemá typickou vůni z přepalování tuku jako při grilování na dřevěném uhlí.

Co je potřeba

plynový gril
návod k obsluze plynového grilu
nádrž propan-butanu
grilovací nádobí
jídlo na grilování
grilovací recepty

Krok 1

Plynové grily

Plynové grily využívají plyn z propan-butanové lahve. Nevýhodou je vyšší pořizovací cena. Plynové grily pořídíte už za dva tisíce korun, běžné typy plynových grilů se pohybují v cenovém rozmezí mezi pěti až dvaceti tisíci korunami. Na druhou stranu je grilování na plynovém grilu mimořádně komfortní. Plynové grily nabízejí bezproblémové zapojení, snadné zapalování a rychlé předehřátí.

Krok 2

Při zapojování propan-butanové lahve dbáme bezpečnosti. Některé lahve jsou vybaveny měřidlem, které vám napoví, kolik plynu se v lahvi ještě nachází. V opačném případě před zapojením k plynovému grilu usoudíme náplň zásobníku podle váhy. Ujistěte se, že jste dobře utáhli ventil.

Krok 3

Plynový gril předehřejeme na vysoký výkon pod uzavřeným víkem. K předehřátí grilu obvykle postačí 10 minut. Pokud má váš plynový gril vlastní teploměr, zkontrolujte jej, zda ukazuje zhruba 500 stupňů Celsia.

Krok 4

Grilujeme podle typu masa a podle způsobu grilování. Pro středně tlusté steaky potřebujeme zhruba 4 minuty na každé straně na menším výkonu. Pro obracení masa používejte raději kleště než vidlice. Zabráníte tím, aby vám unikla šťáva z masa. Zavírejte víko plynového grilu a grilujte rovnoměrně za stálé teploty. Plynové grily zpravidla umožňují přímo i nepřímé grilování. Tučná jídla rozhodně připravujeme nepřímo, jinak nám může vzplát. Pokrmy s vysokým obsahem tuku by se měly péci při nižší teplotě zhruba 150 –160° C, aby se předešlo příliš rychlému vypečení tuku.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-grilovat-na-plynovem-grilu-rady.html