jaktak.cz

Jak správně uskladnit brambory | rady

Složitost: Velmi lehké
Cena: Zdarma
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak správně uskladnit brambory | rady. Předtím, než brambory uložíme, necháme je od sklizně tak 2 až 3 týdny vydýchat v suchu a teple. Brambory před uskladněním nejprve zbavíme přebytečné zeminy. V žádném případě brambory neomýváme. Zeminu na bramborách odrolíme rukou po zaschnutí. Sklep před použitím je třeba uklidit a pořádně vyčistit a nebo i vysířit.

Co je potřeba

sklep

dřevěné bedýnky

netkaná textilie

dřevěné uhlí

Krok 1

Brambory neuskladňujeme ve vrstvě vyšší než 80 cm. Nejlepší je brambory uložit do dřevěných beden, s mezerami mezi jednotlivými laťkami.

Krok 2

Teplota při uskladnění brambor nesmí být nižší než 4 °C, jinak brambory zesládnou. Je také potřeba chránit je před světlem, aby neklíčily. Pokud se tak už stane, brambory s klíčky delšími než 5 cm již nekonzumujeme! Obsahují totiž stejně jako nezralá rajčata solanin a ten je jedovatý. Osvědčenou pomůckou proti klíčivosti brambor je vložit pod ně, asi tak na vzdálenost dlaně, dřevěné uhlí. Použít k tomu lze rošt. Brambory si tak lépe zachovají svou svěžest. Ideální vlhkost v místě uskladnění se má pohybovat kolem 55 %. Skladovací místnost musíme řádně a pravidelně větrat, aby se na jejích zdech neusazovala vlhkost, která se z brambor vypařuje.

Krok 3

Dřeveným popelem je možno ošetřit brambory zaseknuté a nebo jinak poškozené. Ale i přesto se musí spotřebovat jako první. Uskladněné brambory je možné přikrýt netkanou textilií, ale tak, aby se pod ní brambory nezapařovaly.

Krok 4

Hlíza prochází třemi fázemi: Období po sklizni (15 - 18 °C), období vegetačního klidu (4 - 8 °C) a období přechodu ke klíčení. Uskladnění brambor je možné i v bytě, například v komoře, špajzu apod. Ale není možné, skladovat je zde dlouhodobě. Bramborám, o kterých víme, že je budeme ponechávat na sadbu, bude stačit teplota při uskladnění 2 - 4°C.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-spravne-uskladnit-brambory-rady.html