jaktak.cz

Jak vypěstovat bazalku ze semen

Složitost: Velmi lehké
Cena: Zdarma
Potřebný čas: 5 až 10 minut

V dnešní době není problém pořídit si už předpěstované rostlinky bazalky v květináčku. Ale pěstování voňavé bazalky už od semínka má své nezaměnitelné kouzlo a navíc si můžete pořídit semínka celé řady odrůd, které běžně v obchodech neseženete.

Co je potřeba

  • semena bazalky
  • propustná zemina
  • květináč
  • světlo
  • teplo
  • zálivka

Krok 1

Půda a výsev

Bazalku vyséváme do květináčků nejlépe v březnu až dubnu. Výsev přímo na záhon není vhodný, protože bazalka nesnáší přízemní mrazíky. Půdu vybíráme humózní a lehce propustnou, do které vmícháme trochu perlitu. Semena bazalky nasypeme řídce na povrch a jen lehce přitlačíme. Květináč postavíme na světlé místo a zaléváme mírně. Nové rostlinky by se měly objevit asi do měsíce.

Krok 2

Přesazování bazalky

Když mají rostlinky bazalky 4 – 6 listů, je načase je přesadit na záhon nebo do balkónového truhlíku. Rostlinky opatrně uchopíme pod listy a jemně vytáhneme ze země. Dáváme pozor, abychom nepoškodili kořínky. Sazeničky zasadíme zhruba 25 cm od sebe. Zajistíme jim dostatek světla a přiměřenou zálivku. Dáváme pozor, aby půda nikdy nevyschla, protože bazalka by pak měla tuhé a kožovité listy.

Krok 3

Nesnáze při pěstování bazalky

Bazalka nesnáší chladné a vlhké období. Zvláště záhonové rostlinky je třeba v případě déletrvajících dešťů ošetřit proti plísni. Při zalévání bazalky dáváme pozor, aby se voda nedostala na listy, vytvořily by se na nich nehezké černé skvrny. Bazalku je také potřeba chránit před větrem.

Krok 4

Sklizeň bazalky

Aromatické listy můžeme otrhávat po jednom po celou dobu vegetace až do doby květu (červen až červenec). Jakmile se na rostlině objeví první květy, je načase nať sklidit. V této době má totiž nejvíce aromatických látek. Keřík seřízneme až u země a nať usušíme. Bazalku ale zaléváme dále a při troše péče se můžeme těšit na další sklizeň v září.

Krok 5

Pěstování bazalky v bytě

V bytových podmínkách můžete bazalku vysévat kdykoli, klidně i na podzim. Nejlepší je pěstovat bazalku v několika květináčcích s různou dobou výsevu, abyste měli na talíři neustále čerstvou nať. Pro pěstování bazalky v květináčku se nejlépe hodí odrůda Bazalka pravá – balkónová.

Krok 6

Proč jíst bazalku

Látky obsažené v bazalce napomáhají správnému trávení. Stimuluje metabolismus, pomáhá odbourávat tuky. Působí proti depresi a nespavosti. Mírní bolesti hlavy. Děti do dvanácti let a těhotné a kojící ženy by měly bazalku konzumovat s rozmyslem.

Kromě bazalky pravé si můžete vypěstovat celou řadu dalších odrůd. Například bazalku thajskou, bazalku skořicovou nebo bazalku citrónovou. Správně uskladněná semena bazalky si udrží klíčivost až po dobu pěti let.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vypestovat-bazalku-ze-semen.html