jaktak.cz

Jak vybírat sněhové frézy | rady

Složitost: Mírný
Cena: 5001 - 20000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak vybírat sněhové frézy | rady. Sněhové frézy umožňují odklízet napadaný sníh rychleji než při práci s lopatou nebo hrablem, stroje na odklízení sněhu umožňují tedy rychlou práci, minimum námahy a snadnou ovladatelnost. Díky tomu se sněhovou frézou může pracovat každý člen rodiny. Sněhové frézy lze použít pro odklízení sněhu před rodinným domem nebo chatou, na příjezdových cestách i v náročnějších terénech. Jak ale vybrat tu správnou sněhovou frézu? Záleží hlavně na tom, k jakému účelu má být sněhová fréza používána.

Krok 1

Rozdíl mezi jednostupňovou a dvoustupňovou sněhovou frézou

Podle konstrukce a způsobu nabírání a odhozu sněhu rozlišujeme dva základní typy sněhových fréz: jednostupňové sněhové frézy a dvoustupňové sněhové frézy. Zatímco jednostupňové sněhové frézy jsou vhodné do městského prostředí s malým spadem sněhu či pro domácí využití, dvoustupňové sněhové frézy si hravě poradí i dokonce s velkými plochami, se zamrznutým sněhem či sněhovými závějemi v horských oblastech. Po jednostupňových sáhne domovník činžovního domu či majitel rodinného domu s malým pozemkem, po dvoustupňové majitel větší zahrady či penzionu.

Krok 2

Zvažte, na jakou plochu budete sněhovou frézu potřebovat

Jednostupňové sněhové frézy vyberte v případě, že potřebujete odklízet čerstvý sníh, například z chodníků či jiných rovných, ne příliš velkých povrchů. Dvoustupňové sněhové frézy se liší především výkonem motoru. Jsou vhodné do jakéhokoli terénu, tedy i na šikmých plochách, a na jakýkoli sníh včetně mokrého sněhu. Některé sněhové frézy jsou schopné odklidit i více než 1 tunu sněhu za hodinu. Dvoustupňové sněhové frézy disponují několikarychlostními pojezdy, což umožňuje podle kvality povrchu a podle toho, jak je sníh těžký, nastavit si také rychlost frézy.

Krok 3

Benzínové sněhové frézy, elektrické sněhové frézy a sněhové frézy na baterie

Vybrat si můžete mezi benzínovými sněhovými frézami, elektrickými či akumulátorovými sněhovými frézami. Zatímco benzínové sněhové frézy jsou osazené výkonnými spalovacími motory, které dokážou udržovat počet otáček, elektrické a akumulátorové sněhové frézy jsou vhodné pro úklid čerstvě napadaného sněhu třeba ze schodů nebo v okolí garáže. Nespornou výhodou elektrické a akumulátorové sněhové frézy je tichý chod a snadná manipulace.

Krok 4

Cenové kategorie sněhových fréz

Cena sněhových fréz se pohybuje od dvou tisíc korun u těch jednostupňových po desítky tisíc u výkonnějších strojů. Vyplatí se koupit si sněhovou frézu s vyšším výkonem, která je schopna odklízet i mokrý sníh. Doporučuje se sáhnout při výběru mezi sněhové frézy, které mají pohon kol, u kterých pneumatiky připomínají traktorové vzory. Dobrým výběrem je například dvoustupňová sněhová fréza AGAMA 651Q. Ta je osazena čtyřtaktním motorem a její vícestupňová převodovka umožňuje využít optimální rychlost pro konkrétní sněhové podmínky. Odhoz sněhu je pak 10 metrů, což běžně postačuje.

Krok 5

Přednosti profesionálních sněhových fréz

Profesionální modely sněhových fréz mohou být vybaveny světlometem. Ten je vynikajícím pomocníkem při snížené viditelnosti. Ty nejlepší modely pak mají elektrický startér nebo vyhřívací rukojetě, které ocení ti, kteří musí odklidit velké množství sněhu při mrazivém počasí. Profesionální sněhové frézy však mohou být zbytečným luxusem za desítky tisíc korun, proto předem zvažte, jak často stroj použijete.

Krok 6

Výrobci sněhových fréz v ČR

I zde platí pravidlo, že se více vyplatí kupovat sněhové frézy jen od osvědčených výrobců. Na trhu se zákazníci setkávají s levnými sněhovými frézami z Asie, které nejsou kvalitní a jsou naopak kazové. Reklamovat závadu takového zboží je pak mnohdy běh na dlouhou trať. Jak poznat kvalitní sněhovou frézu? Hlavní rozdíly jsou ve výkonu motoru a použitých materiálech. Při výběru sněhové frézy proto dbejte na sílu materiálu šasí, sílu materiálu bubnu sněhové frézy, způsob uchycení komínu nebo také na velikost a tvar pneumatik. Nakupujte jen u prověřených prodejců.

Elektrický startér sněhové frézy je nezbytný u fréz, které parkují venku v mrazu.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybirat-snehove-frezy-rady.html