jaktak.cz

Jak vybrat posilovací lavici | rady

Složitost: Lehké
Cena: 1001 - 5000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak vybrat posilovací lavici | rady. Ochablost zádových a břišních svalů je nejčastější příčnou bolesti zad. Posilovací lavice pomáhají při vhodném používání tyto svaly účinně posilovat. Správně vybrat posilovací lavici naštěstí nevyžaduje příliš odborných znalostí. Přesto existují při výběru posilovací lavice základní pravidla, na která je třeba pamatovat. Posilovací lavice je totiž základním vybavením domácí posilovny, jiné nároky mají ženy a jiné muži a podle toho se liší i ceny.

Krok 1

Posilovací lavice – tři základní typy

Rozlišujeme tři základní typy posilovacích lavic: na břišní svalstvo, na zádové svalstvo a bench-pressové posilovací lavice. Při výběru posilovací lavice proto hledíme na to, které svalové partie těla hodláme posilovat. Lze pořídit i kombinované lavice, nejčastěji pak hovoříme o multifunkční posilovací lavici.

Krok 2

Rozdíly mezi typy posilovacích lavic

V obchodech s posilovacími stroji se nejčastěji setkáte s bench-pressovou posilovací lavicí. Je použitelná pro většinu svalů horní části těla, proto je vítaným základem domácí posilovny. Na posilovací lavice pro břišní a zádové svalstvo nejčastěji narazíte v posilovnách, jejich funkčnost je ale omezena jen na konkrétní svaly.

Krok 3

Polstrování a polohovatelnost

Posilovací lavice by měla mít pohodlnou polstrovanou desku, která umožní pohodlně realizovat různé cviky na posilování svalstva. Polohovatelná posilovací lavice umožňující měnit sklon desky do různých úhlů zvyšuje účinek cvičení a zapojuje i další svaly.

Krok 4

Nosnost posilovací lavice

Nosnost posilovací lavice je důležitý aspekt. Budete-li posilovat svaly s činkami či jinou zátěží, je třeba celkovou hmotnost přičíst. Pravidlo platí zejména u mužů, kteří obvykle posilují s těžším závažím. Pokud lavici bude využívat i některý další člen rodiny, pořiďte si takovou, která odpovídá hmotnosti nejtěžšího člena a používané zátěže.

Krok 5

Cena posilovací lavice

Standardní posilovací lavici lze pořídit už od 800 korun. Obvykle se jedná o klasickou šikmou lavici, která je ideální pro cvičení břišních a zádových svalů pro začátečníky. Zkušenějším doporučuji do posilovací lavice investovat více, do 5 000 korun koupíte posilovací lavici, která poslouží pro procvičování šikmých břišních svalů, spodní části zad, hýždí a je také výhodná díky nízkému zatížení kolenních vazů.

Nakupujte posilovací lavice jen u spolehlivých prodejců. Osvědčeným prodejcem je například jeden z největších prodejců sportovcích potřeb Master Sport. Ten garantuje nejlepší ceny, dodací lhůty a poskytne i dopravu zdarma. Viz webové stránky sportovní potřeby - nejlevnejsisport.cz.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-posilovaci-lavici-rady.html