jaktak.cz

Jak vybrat eliptický trenažér (crossový trenažér) | rady

Složitost: Mírný
Cena: 5001 - 20000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak vybrat eliptický trenažér (crossový trenažér) | rady. Eliptický trenažér podporuje spalování tuků, zlepšuje činnost srdečního svalu a krevní oběh a nabízí efektivní trénink celého těla. Navíc díky plynulému eliptickému pohybu se nemusíte obávat toho, že byste zbytečně přetěžovali klouby. Pomůžu vám vybrat vhodný eliptický trenažér, který bude odpovídat vašemu záměru cvičení. Díky těmto radám při nákupu eliptického trenažéru ušetříte.

Krok 1

Pár slov o eliptickém trenažéru na úvod

Eliptický trenažér je oblíbený posilovací stroj šetrný ke kloubům, který se prodává také pod názvem crossový trenažér, orbitrek nebo zkráceně eliptical. Nohy se při cvičení na trenažéru pohybují v elipsách. Tento posilovací stroj efektivně nahrazuje běžecký trenažér, rotoped i stepper. Lze jej používat pro rekreační cvičení, zapojit se může téměř celá rodina díky nastavitelné obtížnosti. Je vhodný do domácí posilovny i do fitness centra.

Krok 2

Volba brzdného systému

V drtivé většině případů dnes narazíte na eliptický trenažér s magnetickým brzdným systémem. Proč je toto kritérium důležité? Jednak kvůli hlučnosti, plynulosti šlapání a opotřebení. Magnetický brzdný systém trenažéru umožňuje plynulý chod, odpor je vytvářen magnetem, kdežto u staršího typu - pásového trenažéru - jste museli počítat se zasekáváním a hlučným provozem. Na trhu najdeme také moderní elektromagnetický brzdný systém.

Krok 3

Nosnost eliptického trenažéru

Není třeba zdůrazňovat, že každý trenažér má svou nosnost. Podle vaší hmotnosti či hmotnosti rodinného příslušníka volíme takový eliptický trenažér, který vyhovuje. Nosnost eliptického trenažéru přímo určuje sílu rámu.

Krok 4

Středové uložení

Kvalitní středové uložení eliptického trenažéru má vliv mimo jiné na intenzitu tréninku. Před miskovým středem dejte přednost ložiskovému, který má delší životnost a tichý chod. Na tento parametr se rozhodně prodejce před nákupem zeptejte, miskový střed je často poruchový a budou vás stát nemalé peníze časté opravy.

Krok 5

Zátěžové kolo

Výhodnější je vybrat těžší zátěžové kolo eliptického trenažéru, protože dosáhnete plynulejšího chodu.

Krok 6

Ovládání zátěže

Existují dva základní typy ovládání zátěže eliptického trenažéru: manuál a elektrické. Druhá varianta nabízí přednastavení vlastních programů cvičení.

Krok 7

Madla a rukojetě eliptického trenažéru

Stejně jako u obyčejného jízdního kola i eliptický trenažér by měl být osazen kvalitnímu rukojetěmi, nejlépe s protiskluzovými kryty.

Krok 8

Počítač

Počítač je standardním vybavením eliptického trenažéru. Základem jsou ukazatele času stráveného cvičením, aktuální a průměrnou rychlost a celková ujetá vzdálenost. Některé eliptické trenažéry poskytují informace o tepové frekvenci či počtu spálených kalorií. Luxusnější eliptické trenažéry lze pak napojit na počítač a například jízdu reálně zobrazovat v krajině.

Nejvýhodněji pořídíte eliptický trenažér na webu www.nejlevnejsisport.cz, kde vám také ochotně pomůžou s výběrem posilovacího stroje.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-elipticky-trenazer-crossovy-trenazer-rady.html