jaktak.cz

Jak správně přikrmovat ptáky na krmítku | rady

Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 5 až 10 minut

Jak správně přikrmovat ptáky na krmítku | rady. Krmení ptáčků v zimě je jednou z častých radostí dětí i dospělých. Některá potrava ale ptákům spíše ubližuje, než prospívá. A nesmíme zapomínat ani na ptáky přezimující na hladinách řek a rybníků. Opravdu je pro ně nejvhodnější potravou suchý rohlík?

Co je potřeba

nejrůznější semena
obilí
ořechy
lůj

Krok 1

Přikrmování na krmítku

Potrava v krmítku by měla být pestrá. Má to hned dva dobré důvody: zaprvé nabídnete našim opeřeným kamarádům širší škálu výživných látek a za druhé přilákáte na krmítko mnohem více druhů ptáků. Čím přikrmovat: semena (jakákoli, i mák), drcená jádra ořechů, ovesné vločky, maličké kousky masa (syrového), nastrouhaná mrkev a přírodní sádlo nebo lůj. Přidávat můžete občas i jablka (ty jsou lepší napíchnuté na plotě nebo pověšené pod krmítkem), obilí a nejrůznější nasušené plody (jeřabiny, trnky, pámelník atd.). Co na krmítko nepatří: především pečivo (jakékoli, lhostejno jestli čerstvé nebo sušené), těstoviny, kořeněné a slané kuchyňské zbytky a jakákoli plesnivá, nahnilá nebo jinak znehodnocená potrava.

Krok 2

Vhodné krmítko a kde ho umístit

Krmítko musí být především dostatečně velké, aby se do něj vešly i větší druhy ptáků. Musí mít přesahující stříšku, aby potrava uvnitř nevlhla a ohrádku, aby semena nepadala na zem. Ptáci si je sice umí najít i ve sněhu, tady jsou ale snadnou kořistí pro kočky. Nejvhodnější materiál pro krmítka je bezkonkurenčně dřevo, protože ptákům po něm nekloužou jejich pařáty. Krmítko umístěte minimálně 1,5 m nad zem a 2 m od nejbližšího stromu, jinak se do něj může velmi snadno dostat kočka.

Krok 3

Čím krmit v zimě vodní ptáky

Jestliže také krmíte kachny na řece suchým rohlíkem, přestaňte s tím. Ubližujete jim. Pečivo je sice zasytí, ale nedodá jim potřebné vitamíny a minerály. Navíc po něm tloustnou a plný žaludek je nenutí hledat si jinou potravu. Trpí potom podvýživou. Zamyslete se: jak byste asi vypadali vy, kdybyste celou zimu jedli jen rohlíky? A příliš jim nepomůžete ani když nahradíte bílé pečivo celozrnným. Tak čím tedy kachny a ostatní ptáky krmit? Úplně nejjednodušší je zajít do nejbližšího obchodu s chovatelskými potřebami a koupit granulovanou směs pro vrubozubé ptáky. Docela dobře poslouží i celá obilná zrna nebo ovesné vločky.

Na zahradu si můžete pořídit i čistě přírodní "krmítka." Stačí někam do rohu zasázet například keříky ptačího zobu nebo pámelník. Ptáci si na nich svoji potravu najdou a navíc si uvnitř mohou postavit hnízda.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-spravne-prikrmovat-ptaky-na-krmitku-rady.html