jaktak.cz

Jak na střevní chřipku

Složitost: Lehké
Cena: Zdarma
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Střevní chřipka neboli gastroenteritida je velmi nepříjemné onemocnění, které postihuje obvykle celou trávicí soustavu. Jde vlastně o akutní zánět střev a žaludku. Projevy střevní chřipky trvají běžně 1–7 dní.

Co je potřeba

dieta

Krok 1

Jak se můžete nakazit?

Kontaminované potraviny – staré, zkažené nebo nesprávně upravené jídlo, ale také sklenice či láhev, ze které pil před vámi nemocný člověk. To všechno se může stát spouštěcím mechanismem zánětu, ať už jsou na vině přenesené bakterie nebo trávení rozhozené od špatného jídla. Nákaza vzduchem – ano, i to je možné. Zvláště kapénky slin jsou velmi nebezpečné. Nedodržování hygieny – špinavé ruce či neomyté ovoce a zelenina jsou také velmi častou příčinou střevní chřipky.

Krok 2

Příznaky střevní chřipky

I přes svůj název není střevní chřipka druhem chřipky. Podobné jsou jen příznaky, proto toto označení zlidovělo. Původce může být jak bakteriální, tak i virový. Projevy ale bývají u obou podobné. Průjem je asi nejtypičtějším příznakem střevní chřipky. Nemusí jít o tzv. „běhavku,“ která nutí nemocného k navštěvování toalety vícekrát za hodinu. Za průjem se považuje už řídká stolice, se kterou navštívíte záchod více než 3x denně. Zvracení je také velmi častým projevem. Někdy může člověka obtěžovat jen nevolnost, ale k samotnému zvracení nedochází. Tímto projevem trpí více děti. Horečka je typickým příznakem nejenom střevní chřipky. Malátnost, únava, bolesti svalů a kloubů atd. I to bohužel ke střevní chřipce patří.

Krok 3

První pomoc proti střevní chřipce

Krátkodobé ataky střevní chřipky zvládnete bez problému sami. Doktora navštivte, trvají-li vaše problémy déle než tři dny a nezlepšují se. Oblíbenou metodou proti střevní chřipce jsou nejrůznější léky určené k desinfekci střev. Ty ovšem pomohou jen tehdy, je-li původce onemocnění bakteriálního původu. Na viry tyto léky nezabírají.

První pomocí by tedy měla být spíše dieta, která pomůže střevům zbavit se patogenů a umožní návrat k jejich přirozenému režimu fungování. První den diety je nejlepší vůbec nejíst. Naopak velmi důležitý je pitný režim. Neslazený černý či bylinkový čaj, minerálka a balená voda by měly tvořit jedinou součást jídelníčku. Proti nevolnosti pomáhá servírovat tyto nápoje chlazené. Druhý a třetí den už můžete začít se zařazováním některých potravin. Suchary, dušená mrkev, suché pečivo a rýže jsou povoleny. Porce si připravujte raději malé, ale o to častěji. Čtvrtý a pátý den přidejte vydatnější potraviny, např. brambory, banán nebo jablko. Jednotlivé porce raději pomačkejte nebo nastrouhejte kvůli lepší stravitelnosti. Jakmile příznaky onemocnění odezní úplně, můžete do jídelníčku postupně přidávat i ostatní potraviny. Dva týdny se ale vyhýbejte tučným jídlům, mléčným výrobkům (výjimku tvoří ty zakysané) a cukrovinkám s čokoládou.

Určitě zařaďte do jídelníčku také probiotika pro rychlejší obnovení střevní mikroflóry. Najdete je například v některých zakysaných mléčných nápojích nebo jako doplněk stravy v lékárně.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-strevni-chripku.html