jaktak.cz

Jak upéct mazanec v domácí pekárně | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč

Upečeme si mazanec v domácí pekárně. Mazanec z domácí pekárny má dobrou chuť, oblíbený je jako snídaně pro děti, oproti mazanci z plechu je jiný pouze jeho tvar a trošičku i odlišná chuť. Místo kulatého „bochníku“ vám domácí pekárna vyrobí mazanec, který je hranatý. Využijte to ke zpestření velikonočního stolu.

Co je potřeba

Ingredience na těsto:

  • 250 ml mléka
  • 100 g Hery
  • špetka soli
  • 1 lžička citronové kůry
  • 30 g droždí
  • 600 g polohrubé mouky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 ks vejce
  • 70 g sekaných mandlí
  • 100 g cukru krupice

Ingredience na ozdobu:

  • 50 g mandlí

Ingrediece na potření:

  • 1 ks vejce

Krok 1

Začneme samozřejmě těstem na mazanec. Do domácí pekárny nalijeme mléko, přidáme rozšlehaná vejce, rozpuštěný tuk (Heru necháme nejprve rozpustit a pak ztuhnout), sůl, cukr i vanilkový cukr, mouku, citronovou kůru a droždí. Domácí pekárnu zapneme, nastavíme program pro výrobu těsta. Přidáme mandle.

Krok 2

Pečeme v nastaveném programu domácí pekárny. Například program Klasik u domácích pekáren Eta (střední propečení). Zhruba hodinu před ukončením pečení povrch mazance pomažeme vajíčkem, posypeme mandlemi nebo čokoládovými kousky (dle vlastní fantazie). Mazanec v domácí pekárně pečeme zhruba 3,5 hodiny.

Krok 3

Po vyjmutí z domácí pekárny a vychladnutí lze mazanec krájet. Mazanec si můžete dát potřený máslem, vynikající je s kakaem.

Tipy

Do těsta mazance můžeme dát místo mandlí třeba kandované ovoce, rozinky nebo čokoládu.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-mazanec-v-domaci-pekarne-recept.html