jaktak.cz

Jak vybrat bazén | rady

Složitost: Lehké
Cena: 1001 - 5000 Kč
Potřebný čas: 5 až 10 minut

Jak vybrat bazén | rady. Bazén naplněný osvěžující vodou je snem snad každého zahrádkáře. Pokud se i vy rozhodnete pro koupi bazénu, měli byste předtím zvážit několik důležitých věcí. Nejdůležitějším faktorem je samozřejmě množství financí, které jste ochotni investovat nejen do samotného bazénu, ale také do jeho údržby.

Co je potřeba

zahrada

Krok 1

Zahradní bazény podle typu

Každý druh bazénu vyžaduje specifické úpravy zahradní plochy. Zatímco pro nafukovací bazény stačí vybrat vhodné místo, k instalaci zapuštěného bazénu budete potřebovat těžkou techniku. Velmi záleží i na tom, jestli si chcete v bazénu pouze polenošit nebo regulérně zaplavat.

Krok 2

Nafukovací bazény

Nafukovací bazény vyžadují nejmenší prostředky ke koupi i údržbě. Poté, co jej přinesete z obchodu, ho stačí pouze nafouknout a po ukončení sezóny zase vypustit a uklidit. Odpadají tedy veškeré starosti se zazimováním a následným uváděním bazénu do chodu. Nafukovací bazény ale bývají často nestabilní a navíc se nehodí pro delší plavání. V nejlepším případě uděláte jen pár temp po obvodu. Na druhou stranu je vynikající pro rodiny s malými dětmi, které se v menším množství vody dostatečně vyřádí.

Krok 3

Fóliové bazény s pevnou konstrukcí

Fóliové bazény s pevnou konstrukcí už menší stavební úpravu potřebují. U povrchový druhů stačí zarovnat zeminu v zamýšleném místě a podsypat bazén tlustší vrstvou jemného písku. Nutná je také geotextilní podložka, která zabrání protržení fólie dna bazénu. Částečně zapuštěné bazény vyžadují navíc vyhloubení různě hlubokého otvoru. Fóliové bazény s pevnou konstrukcí se dají pořídit i v takových mírách, které umožňují lehké plavání. Svým vzhledem ale nemusí zapadnout do každé zahrady. Naštěstí vnější stěna jde lehce doplnit například dřevěným obložením, které sladí konstrukci se zbytkem zahrady.

Krok 4

Zapuštěné bazény

Zapuštěný bazén už vyžaduje přístup těžké techniky, která vyhloubí výkop. Do něj se pak zasadí plastová vana nebo se vytvoří železobetonové základy. U větších typů bazénů (nad 16 metrů čtverečních) je nutné stavební povolení. Zapuštěný bazén by se vždy měl stavět na základě podrobných plánů, které vám většina firem vypracuje zdarma. Architekt musí vaši zahradu alespoň jednou navštívit. Zapuštěný bazén může mít klidně rozměry menšího koupaliště, máte-li na jeho údržbu dostatek prostředků. Pro prodloužení plavecké sezóny je možné nechat bazén zastřešit.

Krok 5

Výběr podle bazénové filtrace

Velmi důležitým kriteriem pro výběr bazénu je i bazénová filtrace. V zásadě rozlišujeme dva druhy filtrace:

Kartušová filtrace

Kartušová filtrace se hodí hlavně do zcela samonosných nafukovacích bazénů. Voda proudí přes kartuše, ve kterých se zachycují nečistoty. Tento typ filtrace je levný, ale často se zanáší, takže je nutné jeho častější výměna.

Písková filtrace

Písková filtrace je v čištění bazénů mnohem efektivnější. Nečistoty z vody se filtrují přes křemičitý písek a při dobré údržbě vydrží v bazénu i několik let, aniž by potřebovala výměnu. K pískové filtraci je v případě potřeby možno napojit i další příslušenství, například solární ohřívání vody nebo bazénový vysavač. Písková filtrace se hodí do fóliových bazénů s pevnou konstrukcí i do zcela zapuštěných bazénů.

Nakupujte bazény a příslušenství k bazénům jen u osvědčeného prodejce. Doporučuji e-shop Master Sport na webu www.nejlevnejsisport.cz, který zákazníkům nabízí zákaznickou linku, na které vám operátorky pomůžou s nákupem.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-bazen-rady.html