jaktak.cz

Jak na závratě

Složitost: Složité
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Závrať je porucha rovnováhy, jehož centrum je uloženo ve vnitřním uchu. Porucha rovnováhy vzniká nejčastěji nedostatkem centrální koordinace mezi svalovými a optickými vjemy. Lehčí závrať zažil snad každý z nás, jakoby se dostavil pocit nejistoty ve stoji. V těžších případech jde o stav, že se s námi točí celý svět. Pocity závrati jsou většinou neškodné, někdy ale mohou být prvními příznaky nějaké choroby.

Krok 1

Závrať můžeme mít při pohledu z výšky dolů – vrchol skály a strmý sráz do údolí, pohled z mostu do hloubky tekoucí řeky, pohled z vysoké věže, pohled z otevřeného prostoru do hloubky a ostatní podobné pozice, které nás děsí a vyvolávají pocit strachu a úzkosti, zvracení a ztrátu rovnováhy. Takové závratě jsou neškodné, a rychle odezní, když pozici změníme. Mohou být nebezpečné při ztrátě stability a rovnováhy, a proto je nutné se vyvarovat těm místům, kde by bezprostřední nebezpečí pádu mohlo hrozit.

Krok 2

Příčin závrati může být mnoho, může být i důsledkem otrav různými preparáty a jejich působení na mozkovou tkáň. Ale může jít o signál nějaké závažnější nemoci uší, očí, mozku nebo nervového systému. Nepodceňujme proto tyto situace závrati točivé, kývavé, nechtěné boční pohyby, pocity úzkosti, bezvědomí až kolapsu a vyhledejme lékaře.

Krok 3

Vyznačuje se závratí točivého charakteru, spojené s hučením v uších a nedoslýchavostí, objevuje se i nevolnost. Jedná se o nepříjemné onemocnění vnitřního ucha. Diagnózu může spolehlivě určit lékař po vyšetření.

Krok 4

Tento zánět může vyvolat náhlou závrať a výpadek sluchu, často bez průvodních znaků. Ke zmírnění stavu vám lékař předepíše léky, které však základní onemocnění neléčí. Onemocnění většinou odezní samo, ale často až za několik měsíců.

Krok 5

Vyvarujte se situacím, které u vás vyvolávají závrati. Po dlouhé nemoci, kterou jste proleželi v posteli, se vyhýbejte náhlým a prudkým změnám pohybu těla. Vyhledejte lékaře ihned, když se objeví trvalé, časté nebo těžké záchvaty závrati. Je to důležité hlavně v těch případech, kdy se současně se závratí projeví ještě další příznaky, které se dříve nevyskytovaly.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-zavrate.html