jaktak.cz

Jak zacházet s ohněm při grilování | rady

Složitost: Složité
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak zacházet s ohněm při grilování | rady. Posezení s přáteli nebo rodinou za teplých jarních a letních večerů při grilování je oblíbenou zábavou. Grilování respektive opékání masa nad ohněm je známé od doby, kdy člověk poznal oheň. Takže umění rožnění ovládá člověk již několik tisíciletí. A přesto dodnes dochází k vážným popáleninám právě při grilování. V následujícím článku vám poradíme, jak správně zacházet s ohněm, abyste předešly jakýmkoli problémům.

Krok 1

Nikdy nepoužívejte k roztápění líh! Příprava grilování začíná dlouho před tím, než se položí maso na rošt. K dosažení správně žhnoucího uhlí potřebujeme vhodný materiál. Nejvýhodnější je obyčejné dřevěné uhlí, které je k dostání všude v obchodě. Toto uhlí potřebuje ke správnému rozžhavení půl až třičtvrtě hodiny. Někteří lidé chtějí hoření podpořit a nalejí na uhlí líh. Pozor na to! Když už musíte použít líh, tak jen v malém množství.

Krok 2

Zachovávejte maximální opatrnost. Mnohem jistější je používat k zapálení dřevěného uhlí takzvaný pevný podpalovač PePo. Ten je taky dostupný v obchodech nebo je osvědčený speciální podpalovač. Kdo nemá dost trpělivosti, může si pomoct dmychadlem. Tak se k dřevěnému uhlí dostane víc kyslíku a uhlí se dříve rozžhaví.

Krok 3

Netrváte na přírodní originalitě? Tak zkuste grilování elektrickým nebo plynovým zdrojem. Tyto přístroje jsou při nákupu několikrát dražší než gril na dřevěné uhlí, ale jejich používáním se netvoří pro lidský organizmus škodlivý (nádorotvorný) benzpyren. Kromě toho je manipulace s plynovým nebo elektrickým grilem mnohem jednodušší a pohodlnější.

Krok 4

Co se děje při grilování? Horké paprsky způsobí, že se bílkoviny grilované potraviny na jejím povrchu srazí. Póry se okamžitě stáhnou a uzavřou, výživné i chuťové látky zůstávají uvnitř masa. Trvá však poměrně dlouho, než je maso propečeno. Aby se nespálilo, musíme jej neustále obracet.

Krok 5

Pozor nad sálajícím dřevěným uhlím

Tady musíme dávat zvláštní pozor. Při grilování nad sálajícím dřevěným uhlím vystupující tuk kape do ohně a spaluje se. Vznikají páry a kouř, který může obsahovat škodlivé látky. Je to však množství celkem zanedbatelné, řádově asi miliontina gramu na kilogram spáleného tuku, takže ohrožení je opravdu nepatrné. Pokud se však griluje příliš tučné maso, může se tato hodnota zvýšit.

Krok 6

Ještě několik užitečných rad

S grilováním začněte tehdy, když dřevěné uhlí sálá tak, že bíle řežaví. Grilujte raději maso libové, aby do ohniště nekapalo příliš tuku. Při grilování nepoužívejte máslo, olej ano. Při potírání olejem během grilování dávejte pozor na prskající olej a používejte odkapávací misku. Potraviny, kterým hrozí spálení, zabalte raději do alobalu.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zachazet-s-ohnem-pri-grilovani-rady.html