jaktak.cz

Jak vybrat zdravou obuv | rady

Složitost: Mírný
Cena: 1001 - 5000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak vybrat zdravou obuv | rady. Zdravá obuv je taková, která dává nohám oporu, netlačí, nezpůsobuje otlaky a oděrky, umožňuje přirozený pohyb. Jedním slovem, zdravá obuv musí dobře padnout. V dnešní době je v obchodech s obuví rozmanitá nabídka pro běžné nošení, pro volný čas, pro večer nebo speciální nabídka bot pracovních. Vybrat si boty by neměl být žádný problém. Pár rad ale přijde vhod.

Krok 1

Vyberte si radši boty z kůže

Možná je to trochu nadsázka vzhledem k nabídce v tomto sortimentu a cenovým parametrům. Ale kůže je přírodní materiál a umožňuje, aby se vzduch dostal dobře k noze a netvořila se vlhkost v botě. Vlivem vlastností tohoto přírodního materiálu se vlhkost dobře odpařuje. Negativní aspekt je ten, že kožené podrážky jsou choulostivé na vlhkost a tedy příliš dlouho nevydrží. A nejsou protiskluzové, jako podrážky gumové a umělohmotné. Přijatelným kompromisem jsou proto kožené boty s gumovou podrážkou nebo podrážkou z umělé hmoty. Tyto podrážky bot mohou být opatřeny libovolným tvarem povrchu, jako jsou třeba profilované podrážky.

Krok 2

Boty z umělé hmoty raději ne

Svršky bot z umělé hmoty by měly být jen výjimkou, protože noha se v nich paří. Vznikající vlhkost odvádějí ven zcela nedostatečně. Vlhkost se uvnitř stále udržuje a po určité době se na kůži chodidel nebo mezi prsty nohou mohou objevit nepříjemná plísňová onemocnění, v lepším případě vyrážka, puchýře a podobně.

Krok 3

Boty pro turistiku a běhání

Tyto boty musí zaručovat nohám nejen pevnost, ale musí je současně chránit před možnými úrazy. Takže jsou boty opatřeny zesílením špičky a paty. Musí udržovat nohy v optimální teplotě i za extrémních klimatických podmínek, ve sněhu a mrazu. Měly by mít zvláštní protismykovou podrážku. Výhodou jsou odlehčené boty.

Krok 4

Boty na sportování a běhání

Na tenis a běhání by tyto boty měly vyhovovat speciálnímu zatížení dolních končetin, hlavně v oblasti paty. Boty určené k trvalému nošení nejsou pro tyto sportovní aktivity vhodné.

Krok 5

Boty pro volný čas

Takové boty nosíme nejvíc a nejraději. Je velký výběr a můžeme si zvolit boty z odlehčeného materiálu. Nedívejte se jen na aspekt módní, což je spíš problém u žen, ale aby tyto boty poskytovaly noze dostatečnou oporu. Všímejte si i podrážky, která by měla být profilovaná, neboť více zaručuje jistou chůzi a je vhodná i do terénu.

Krok 6

Musíte nosit dlouhodobě holínky?

Pokud ano, gumové holínky by měly mít dostatečné větrání. Pomohou i vlněné ponožky, které se postarají o nasátí velké části vznikající vlhkosti.

Krok 7

Do bot se nedá dorůst

Nákup dětských bot je specifickým problémem. Měli byste dětem kupovat boty na skutečnou velikost jejich nohou. Úvaha typu: "Vždyť do nich doroste", není na místě. Mohly byste tím způsobit dítěti přetrvávající problémy. Špatně se mu bude chodit, vypěstuje si nesprávné návyky při chůzi.

Krok 8

Ženy, nosíte rády boty na podpatku?

Je pochopitelné, že diktát módy vás ovlivňuje, možná se v nich cítíte dobře. Ale boty na podpatku nenoste stále, vystřídejte je pohodlnější obuví. V botách s vysokými podpatky jsou nohy nuceny setrvávat v nepřirozené poloze. Zároveň při chůzi v těchto botách se nakláníte lehce dopředu, ohýbají se mírně kolena, aby se udržela rovnováha. Tím se prohlubuje normální zakřivení páteře a páteř trpí. Proto je permanentní nošení obuvi s vysokými podpatky nevhodné.

Krok 9

A jedna rada – možná humorná, ale pravdivá

Kupujte si boty výhradně odpoledne. Noha během dne trochu otéká a pokud si koupíte boty dopoledne, večer vám mohou být malé a mohou tlačit.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-zdravou-obuv-rady.html