jaktak.cz

Jak pěstovat šalvěj lékařskou

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč

Šalvěj lékařská (Salvia officinalis) je léčivá bylinka a koření, která se k nám do klášterních zahrad dostala v 9. století ze Středomoří Malé Asie. Šalvěj lékařská a její účinky jsou obdivuhodné – snižuje vylučování potu, působí protizánětlivě a podporuje vylučování moči. Blahodárně působí na mozek, nervovou soustavu, zlepšuje koncentraci, působí proti stresu a tlumí mimo jiné stařecký třas. Šalvěj lékařská se používá také při plicních chorobách, nemocech žlučníku, jater, žaludku i ledvin, má dezinfekční účinky. Má intenzivní chuť, lze ji kuchyňsky použít zejména k ochucení pokrmů z ryb, vepřového nebo skopového masa. Ve staročeské kuchyni byla šalvěj dokonce používána jako petrželka. Vypěstujte si šalvěj lékařskou na zahradě nebo v květináči za oknem i vy.

Krok 1

Šalvěj lékařská – podmínky pro pěstování bylinky

Šalvěj lékařská není náročná bylina, dobře se jí daří i na suchých a na živiny chudých půdách. Potřebuje však suché, chráněné a velmi slunné stanoviště. Nejlépe se jí daří v lehkých, kyprých, dobře propustných, hlinitopísčitých půdách.

Krok 2

Semena šalvěje lékařské

Semena šalvěje lékařské lze pořídit v semenářtví, v online prodejnách i v hobby marketech. Semena se vysévají od března do pařeniště, v květnu a říjnu do venkovního prostředí. Semena šalvěje sázíme do sponu 40x60 cm. Lze je zasadit i do květináče, substrát by ale neměl být příliš výživný, rostlině se nemusí v takové půdě dařit. Šalvěj je možné množit také trsy, odnožemi a stonkovými řízky.

Krok 3

Péče o šalvěj lékařskou

Konce výhonků šalvěje často zaštipujeme, abychom podpořili keřovitý růst rostliny. Při odkvětu je dobré květy ostříhat, aby se rostlina nevysilovala tvorbou semen. Jestliže listy šalvěje žloutnou, značí to, že nemají dostatek místa pro kořeny. Rostlina špatně snáší mrazy, na zimu šalvěj přikryjeme chvojím. Pěstujeme-li ji v květináči, dbáme, aby měla dostatek světla. Trs má životnost zhruba 5 let, pak se doporučuje výhonky vyměnit.

Krok 4

Sklizeň šalvěje

Od května do července sklízíme lístky a nať. Čerstvé listy šalvěje můžeme sklízet kdykoliv, nejlepší ale je, pokud lístky šalvěje budete sbírat během slunečných a suchých dní v poledne, těsně před rozkvětem. To obsahují nejvíce éterických olejů. Celou nať sklízíme dvakrát do roku, uřízneme ji 10 cm nad zemí. Listy usušíme, ideálně v teplotách do 30 až 35 °C. Sušené šalvějové lístky jsou šedozelené, plstnaté a budí dojem, že se „lepí“ k sobě. Chuť je příjemně aromatická, výrazná a nahořklá a stahující. Šalvěj lze i mrazit v mikroténovém sáčku, konzervovat v oleji nebo octu.

Krok 5

Použití šalvěje lékařské – šalvěj lékařská a její účinky

Použití šalvěje je všestranné. Pro své léčivé účinky se používá k vnitřnímu i zevnímu použití, má uplatnění v kosmetice, kuchyni a obecně v domácnosti. Pro vnitřní užití se šalvěj podává ve formě čaje. Šalvějový čaj můžete využít při zvýšené potivosti, zažívacích potížích, křečích, chvění končetin, obrně, onemocněních míchy, onemocnění žláz, nemocných játrech, nadýmání, šalvěj také odstraňuje poruchy ve střevech a průjem, pročišťuje krev, přispívá k posílení organismu, zabraňuje záchvatům mrtvice, zklidňuje kašel a rýmu, odvádí hleny z dechových orgánů a žaludku, povzbuzuje chuť k jídlu, napomáhá trávení a snižuje také sekreci mléka, proto ji matky používají při odstavení kojení.

Pro zevní použití se šalvěj užívá ve formě odvaru (při zánětech sliznice v ústech a krku, zánětech mandlí, hnisání zubů, krvácení dásní, uvolnění zubů, astmatu, bronchiálních katarech), masti (kousnutí hmyzem), obkladu (při diabetu, srdeční slabosti a bolesti hlavy) či koupele (např. pro lidi se slabými nervy a ženy s nemocnou dolní částí těla). Pro kosmetické účely šalvěj lékařskou využijete na oplachování vlasů pro ztmavnutí šedivých vlasů nebo proti lupům. Je vhodná k napařování obličeje, protože působí jako stahující a čistící pleťová voda. Se šalvějí se setkáte v mýdlech, šampónech či koupelnových přísadách. V kuchyni není šalvěj lékařská neznámý pojem. Přispívá totiž k trávení ostrých pokrmů, sladkých moučníků a tuků. Jako koření se používá jako koření do nádivek, v malých dávkách do mastných jídel z vepřového i husího masa, do klobás, k divočině, do krůtího masa a k rybám, do zeleninových sýrů, pomazánek a nechybí ani jako přísada v kořeněných omáčkách.

Budete-li si šalvějovými listy potírat zuby, budete je bělit. Žvýkání listů šalvěje odstraňuje také pach z úst, přidává se proto do zubních past a ústních vod. Sušené listy šalvěje vložte mezi ložní prádlo. Odpudíte tak hmyz.

  • Silice obsažené v extraktu šalvěje lékařské mohou ve vyšších dávkách vyvolat křeče. Dodržujte proto předepsané dávkování.
  • Šalvěj se též nedoporučuje těhotným ženám, neboť může vyvolat stahy dělohy, a vhodná není ani pro kojící ženy, snižuje totiž tvorbu mléka.
  • Užití bylin doporučujeme konzultovat se svým ošetřujícím lékařem, obzvláště pak užíváte-li nějaké léky.
  • Bylinky se nedoporučují užívat dlouhodobě.
  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-salvej-lekarskou.html