jaktak.cz

Jak pěstovat pastinák

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč

Jak pěstovat pastinák | rady a tipy. Dříve než k nám dorazily brambory, jedl se místo nich pastinák. Je to léčivá bylina i zelenina čeledi miříkovitých, která se k nám dostala z Kavkazu. Pastinák je pěstována lidmi již více než 3000 let a kromě zahrádek má tendenci růst i planě. Pastinák miluje rumiště, smetiště, louky, příkopy, náspy i cesty. V kuchyni se dnes užívá do polévek, omáček a salátů, protože je sladší než petržel. V léčitelství se využívá pro svou sílu rozpouštět ledvinové kameny a písek, uklidňovat, pro čištění močového měchýře, uspávací účinky, a také proto, že působí močopudně a obsahuje mnoho minerálních látek a vitamínů.

Co je potřeba

  • semena pastináku
  • půdu
  • hnojivo
  • vlastní ruce
  • dolíkovač
  • konev s vodou

Krok 1

Pastinák setý potřebuje k úspěšnému růstu středně těžkou vlhčí a dostatečně hlubokou půdu s neutrálním pH. Stanoviště by mělo být slunné anebo v polostínu.

Krok 2

Pastinák vysévejte na jaře (v březnu) do odplevelené půdy do sponů 50x10 cm a hloubky 2–3 cm. Po vysetí je zapotřebí počítat s tím, že čeleď miříkovitá klíčí pomalu. Pastinák klíčí cca 3–4 týdny, a proto je pro něj velice důležité, aby byla půda pečlivě odplevelována a v půdě se nevyskytovalo ani příliš mnoho jiných kořenů. Do jednoho důlku dejte 2-3 semena pastináku, která po vyklíčení a vytvoření 3-4 lístků protřiďte.

Krok 3

Pastinák je dvouletka. První rok vyrůstá ze země pouze zelený trs, teprve až druhý rok pastinák kvete. Pastinák kvete v červenci a srpnu. U pastináku se může sklízet jak kořen, tak i plody (ale to u nás není až tak obvyklé).

Krok 4

V průběhu vegetace pastinák však potřebuje přihnojovat dusíkem, protože má rád dusíkatou půdu.

Krok 5

Pastinák je mrazuvzdorný, a tak pokud jej nesklidíte v říjnu anebo v listopadu, můžete tak učinit na jaře, dříve než mu vyraší květní stvoly.

Krok 6

Pastinák se skladuje v písku, v místnosti s teplotou 0–1°C a 95–98% vlhkostí. Také je možné pastinák usušit.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-pastinak.html