jaktak.cz

Jak porovnat úvěry na trhu | rady

Složitost: Lehké
Cena: Zdarma
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak porovnat úvěry na trhu | rady. Zájemci o úvěr dělají mnoho chyb. Kupříkladu si nepřečtou obchodní podmínky anebo se domnívají, že banky poskytují vždy lepší úvěr než nebankovní společnosti. Tou největší chybou je ale to, že si předem neporovnají nabídky půjček a neověří pověst jejich poskytovatelů. Důsledkem toho pak platí na úrocích a poplatcích za vedení úvěru více, než by museli. Poradím vám v následujících krocích, jak se vyznat mezi nabídkami úvěrů a jak vhodně tyto úvěry na trhu také porovnávat.

Co je potřeba

• dle potřeby brýle
• základní znalosti o úvěrech a internetu
• poznámkový blok, popř. tužku a papír na poznámky
• plán
• znalost stávajících finančních možností
• aktuální kalkulačku úvěrů

Krok 1

Půjčit peníze si lze u bankovních nebo nebankovních institucí. Většina lidí nejprve zamíří do banky. Třímá v nich zakořeněná spojitost banky jako důvěryhodné instituce. Bankovní nabídky a podmínky úvěrů můžou, ale také nemusí být vždy pro zákazníka nejvýhodnější. Žádost o úvěr v bance je často podmíněna otevřením účtu. U nebankovních institucí toto obvykle odpadá, stejně tak i zbytečné papírování. Ale ani zde není výběr úvěru jednoduchý. Je proto dobré porovnávat bankovní i nebankovní úvěry dohromady. Dnes totiž existuje celá řada prověřených nebankovních společností, které nabízí úvěry i mnohem výhodněji než bankovní společnosti.

Krok 2

Při porovnávání nabídek úvěrů se lidé obvykle dívají na výši splátek anebo procentuální navýšení úvěru. Bohužel toto není zrovna ten nejpřesnější parametr, který by vám přesně definoval skutečné výhody, či nevýhody dané půjčky. Ano, pokud byste porovnávali dva úvěry, které by měly podmínky (délku splácení i výši splátek) totožnou, možná byste si tu lepší vybrali správně, avšak z více různorodých nabídek je podle těchto parametrů správný výběr velmi obtížný. Ne vždy totiž nižší výše splátky a delší doba splatnosti je to nejlepší. Stejně jako ne vždy úrok 8,9% je výhodnější než ten 9%. Proč? Protože se úvěry mohou odlišovat i výší a počtu různých poplatků (například poplatky za zřízení úvěru, vedení úvěru apod.).

Krok 3

Pokud si tedy chcete doopravdy vybrat tu nejlepší nabídku, je zapotřebí sledovat mnoho parametrů poskytnutí úvěru, což je pro mnoho lidí velice obtížné. A právě proto se seznamte s pojmem RPSN. RPSN zavedla evropská legislativa, která tak chtěla sjednotit a pro zákazníky zjednodušit orientaci v parametrech a nabídkách jednotlivých bankovních i nebankovních společností. RPSN představuje skutečné procento – skutečnou konečnou částku, kterou ročně zaplatíte za úvěr navíc. RPSN nemusí uvádět takové nabídky úvěrů, které nepřesahují hranici 5000 korun (například Ferratum půjčka, která však má pevnou a zcela zřetelnou pevnou procentuální sazbu) anebo nad 1,88 milionu korun. Do RPSN je zahrnuto nejen navýšení v procentech, ale i veškeré další poplatky (za uzavření smlouvy, za posouzení žádosti o úvěr, převod úvěru, pojištění úvěru atd.) a počítá i s případnou devalvací koruny.

Krok 4

A na závěr tip pro porovnávání úvěrů online. Usnadněte si výběr úvěru použitím takového nástroje, jaký poskytuje například web Usetreno.cz. Na něm lze dohledat informace o různých možných úsporách. Zájemci o půjčku zde mohou dohledat i neustále aktualizovanou tabulku nabídek úvěrů bankovních i nebankovních úvěrů (např. Provident půjčky, Cofidis půjčky, půjčka do České spořitelny, půjčky ČSOB a mnoho dalších). Mimo toho na Usetreno.cz naleznete i kalkulačku, která vám po zadání několika klíčových informací usnadní výběr toho nejvýhodnějšího úvěru.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-porovnat-uvery-na-trhu-rady.html