jaktak.cz

Jak zužitkovat zbytky jídla v kuchyni

Složitost: Lehké
Cena: Zdarma
Potřebný čas: 5 až 10 minut

Téměř v každé domácnosti, kde se vaří, zůstávají nějaké zbytky jídla. Pokud nám jídlo chutná, není problém, abychom si jej dali ještě druhý den. Jsou však zbytky, na které zrovna chuť nemáme a nejsme tak marnotratní, abychom je vyhodili do odpadkového koše. Máme pro vás několik tipů, jak se dá zbylé jídlo ještě zužitkovat.

Krok 1

Vzpomeňte si na krokety

Koupili jste na svátky moc šunky? Pečený králík vám připadal dost suchý a další den si ho již nedáte? A kolik vám zbylo kuřecího masa? Žádný strach, budou z toho krokety! Nasekejte na jemno zbylé maso tak, aby ho bylo na jednu nevelkou misku, přidejte jednu nebo dvě lžíce bešamelové omáčky a rozšlehané vejce. Tuto směs vytvarujte do malých tuhých válečků a dejte na hodinu zmrazit. Krokety vyndejte z mrazničky, obalte je ve strouhance a osmažte dozlatova.

Krok 2

Omáčka ze zbylého dušeného masa

Udělejte z ní domácí ragú takové kvality, jakoby se vetřel do vaší kuchyně šéfkuchař. Zbylé maso nakrájejte na malé kousky, vložte je znovu do omáčky, přidejte 2 šálky červeného vína a 2 plechovky rozdrcených rajčat. Vše promíchejte, uveďte do varu a povařte 30 minut.

Krok 3

Přezrálé ovoce ─ vynikající chuť

Nevyhazujte jej na kompost nebo do odpadu. Dá se využít a ještě si moc pochutnáte. Přezrálé banány, jahody nebo broskve zmrazte a použijte je někdy jindy do jogurtu, pudingu nebo ovocem můžete ochutit nějakou piškotovou buchtu. Taková příchuť bude dokonce ještě lepší vlivem koncentrovaných cukrů v přezrálém ovoci.

Krok 4

Muffiny z ovesných vloček

Uvařenou ovesnou kaši, která vám zbyla z vydatné snídaně, použijte do těsta na muffiny. Přidejte kypřicí prášek do pečiva, vejce a další přísady podle receptu a uvidíte vynikající výsledek.

Krok 5

Zbylé víno jako skvělý dressing na salát

Nevylévejte to zbylé bílé nebo červené víno do výlevky! Dejte jej do sklenice se vzduchotěsným uzávěrem a uložte do chladničky. Až budete dělat zálivku vinegret, můžete smíchat víno napůl s octem a dressing tímto získá neobvyklou chuť. A nebo jinak, zbylé víno zmrazte. Nalijte jej do vaničky na kostky ledu a když budete příště dělat omáčku, guláš nebo nějaké dušené maso, kam budete chtít přidat víno, máte jej po ruce.

Krok 6

Zdravá zelenina

Zbylou zeleninu můžete uschovat až jeden týden. Nakrájejte ji na kostičky, lehce orestujte na oleji s chutným kořením (oreganem, bazalkou, pepřem). Do zeleniny přidejte zbylou rýži nebo jiné obilniny. Použijte ji pak jako náplň do slaného koláče nebo na vylepšení sekané.

Krok 7

Stále čerstvý chléb

Chcete, aby plátky chleba zůstaly déle čerstvé? Tak dejte do sáčku s chlebem stonek řapíkového celeru. Celer obsahuje velké množství vlhkosti, ale na povrchu zůstává suchý. Může být snad lepší zvlhčovač?


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zuzitkovat-zbytky-jidla-v-kuchyni.html