jaktak.cz

Jak vybrat dětskou matraci | rady

Složitost: Mírný
Cena: 1001 - 5000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak vybrat dětskou matraci | rady. Jistě není třeba rodičům zdůrazňovat, že výběr dětské matrace ovlivňuje zdravý růst a vývoj dítěte. To ale neznamená, že pro jeho kvalitní spánek je nezbytné kupovat tu nejdražší postelovou matraci.

Co je potřeba

Řídit se pouze nejnižší cenou dětské matrace, je jako sázet v loterii. K výběru matrace zapojte selský rozum, vyhledejte odborníka a zjistěte si alespoň všeobecné informace o druzích matrací, použitých materiálech a dopadech na zdravý vývoj dítěte.

Krok 1

Dbejte bezpečnosti a vyberte vhodnou velikost. Velikost matrace musí být přiměřená postýlce – matrace musí pevně zapadnout do postýlky a mezi rámem postele a matrací by neměly být očividné mezery. Jak poznat správnou velikost matrace? Pokud dokážete do prostoru mezi postýlkou a dětskou matrací strčit dva prsty, je matrace malá, a tudíž nevhodná. Vnitřní prostor dětské postýlky si zapište.

Krok 2

Kupte dětskou matraci, která je řádně a podrobně označena. Vodítkem mohou být certifikáty kvality, které byly danému výrobci matrací uděleny. Zvyšte opatrnosti u matrací z Polska.

Krok 3

Vyberte tvrdou až středně tvrdou matraci. Obecně platí, že matrace pro děti by měla být z tuhé konstrukce. Nevyhovující je měkká matrace. Dítě je ve vývinu a pevná opora páteře je pro něj důležitější než kdy jindy.

Krok 4

Myslete na zdravý růst dítěte. Zapomeňte proto na tvarování a zónovou konstrukci matrace. Např. matrace s ramenní vyměkčenou zónou může být vhodná pro dospělé, pro děti ale nikoliv. Pro děti vyberte matraci s celistvou ložnou plochou bez prořezů. Jednak se dítě během noci přetočí vícekrát než dospělý člověk, a jednak dítě roste a měkčené zóny matrace logicky pozbývají smysl.

Krok 5

Vyhněte se chemickému lepení. Zvláště při výběru matrace pro děti nepodceňujte materiál vnitřního bloku potahu, matrace i jejich prodyšnost. Dítě během noci povrch matrace ožužlává, slintá a pomočuje se. Odvod vlhkosti a odvětrávání je důležité pro hygienu matrace. Použité materiály by měly být hypoalergenní, vhodné na citlivou pokožku. Vyhledávané jsou např. kokosové matrace, molitan vylučte.

Krok 6

A praktická rada na závěr. Kupte matraci se snímatelným potahem a možností praní v pračce.

Nejste si výběrem dětské matrace jistí? Je vhodné osahat si několika modelů a odzkoušet jejich vlastnosti v kamenném obchodě. Nakupovat ale už můžete úsporně přes internet.

Užitečným doplňkem je chránič matrace. Jedná se o podložku s bavlněným povrchem a PVC zátěrem, která chrání matraci před znečištěním tekutinami.

Před výběrem dětské matrace se vždy poraďte s odborníkem. Ušetříte tím peníze a možná i zdraví dítěte.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-detskou-matraci-rady.html