jaktak.cz

Jak si vybrat mikrovlnku (mikrovlnnou troubu)

Složitost: Lehké
Cena: 5001 - 20000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Mikrovlnná trouba anebo také mikrovlnka, patří již řádku let mezi naše věrné kuchyňské pomocníky. Vybírat dnes můžete mezi přístroji monofunkčními, bifunkčními anebo multifunkčními. Na českém trhu je mnoho různých modelů i značek, jež představují široký výběr, který znesnadňuje finální výběr. Chcete si koupit mikrovlnku a neumíte si vybrat? Poradíme vám s jejím výběrem.

Co je potřeba

  • Vědět, kam mikrovlnku chcete umístit
  • Znát možnosti velikosti mikrovnky
  • Jakou barvu by měla mikrovlnná trouba mít
  • Nějaké znalosti
  • K jakému účelu chcete mikrovlnku používat

Krok 1

V prvé řadě si při výběru mikrovlnky všímejte, kde by měla stát. Mikrovlnky mohou být volně stojící anebo vestavěné, to vše ovlivňuje její možnou velikost, design i ráz mikrovlnky. Víte, že existují i atypické mikrovlnky, které jsou navrženy pro postavení do rohu?

Krok 2

Objem mikrovlnky částečně ovlivňuje dostupný prostor, ale řídit byste se také měli faktem, pro kolik lidí bude sloužit a co v ní máte plánu dělat. Dostupné jsou zcela běžně mikrovlnky o objemu 14–40 litrů. Pokud v mikrovlnce máte v plánu pouze ohřev jídla,tak vám bohatě vystačí ta 14 litrová. Tento objem (14 litrů) obvykle odpovídá velikosti 28 x 45 x 39 cm, kam už se vleze velký talíř zcela pohodlně.

Krok 3

Při výběru mikrovlnné trouby neopomeňte její otevírání. Dvířka mikrovlnek se obvykle otvírají do strany, a to buď napravo anebo nalevo, existují však mikrovlnky s výklopnými dvířky. Vyberte si taková dvířka, která vám umožní dobrý přístup do mikrovlnky. Jistý vliv na způsob otevírání mikrovlnky může mít i skutečnost, zda jste praváci anebo leváci.

Krok 4

Proč chcete mikrovlnku? K jakému účelu ji chcete používat? I to významně ovlivňuje výběr mikrovlnky. V prodeji jsou totiž monofunkční mikrovlnné trouby, které nic dalšího neumí. Dále si koupit ale můžete bifunkční mikrovlnky, které jsou opatřeny navíc i grilem anebo dokonce multifunkční mikrovlnné trouby, které toho umí ještě mnohem víc. Součástí takových mikrovlnek není pouze gril, ale i funkce Crisp (dokonalé upečení do křupava), horkovzduch (kvalitní, rychlé a rovnoměrné pečení). Součástí může být i možnost vaření v páře, funkce na rychlejší rozmražení potravin, optimální využití energie atd. Taková mikrovlnka pak často předčí i zcela běžnou klasickou troubu. Je nutné však počítat i s jejím větším objemem a vyšší cenou. Nutno ale říct, že se vyplatí.

Krok 5

Nezapomínejte na ovládání. Toto ovládání by mělo být účelné, ale hlavně jednoduché a pro vás snadno pochopitelné.

Krok 6

Při výběru mikrovlnky se ptejte i na údržbu, ta by měla být snadná a nikterak komplikovaná. Pokud tomu tak není, raději se takové mikrovlnce vyhněte obloukem (bude vás stát čas, nervy, peníze).

Krok 7

Rychlost přípravy pokrmu je závislá od výkonu mikrovlnky. Takže, čím větší výkon, tím lépe. Pokud chcete mít mikrovlnku s grilem, musí mít výkon minimálně 1000 Wattů.

Krok 8

Důležitým údajem je pro vás i příkon mikrovlnné trouby, protože právě on ukazuje, jakou má mikrovlnka spotřebu energie. Při výběru proto hledejte mikrovlnku, která má co nejvíce funkcí (objem) a nejnižší příkon. Napovědět vám může i energetická třída. Ty nejvíce úsporné mikrovlnky jsou označeny písmenem A. Podle nové legislativy je možno i ktg. A rozčlenit na +, ++, +++, přičemž A+ je již oproti A úspornější o 25%. A++ mají jen 30% spotřebu mikrovlnek se štítkem D spotřeby


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-si-vybrat-mikrovlnku-mikrovlnnou-troubu.html