jaktak.cz

Jak poznat termální lázně Hajdúszoboszló v Maďarsku | tipy

Složitost: Mírný
Cena: Zdarma
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak poznat termální lázně Hajdúszoboszló v Maďarsku | tipy. Termální lázně v maďarském Hajdúszoboszló navštíví ročně na jeden milion lidí. Někteří do termálních lázní v Hajdúszoboszló přijíždějí ze zdravotních důvodů, jiní zde hledají odpočinek a zábavu. Hlavní atrakcí v Hajdúszoboszló je dehtem mírně vonící nahnědlá voda, která hlubinnými vrty vyvěrá v teplotě přes 70 °C. Voda má unikátní složení. Jak poznat maďarské termální lázně v Hajdúszoboszló?

Krok 1

Hajdúszoboszló bylo bezvýznamné městečko asi 20 kilometrů od Debrecénu, které nebylo zajímavé ničím, než hajdúšskou tradicí (chov koní, pastevectví v pustě). Ve druhé polovině 20. století se však Hajdúszoboszló stalo známým: při hledání možné ropy narazily hlubinné sondy na úložitšě horké termální vody, která se v místech vrtů drala na zemský povrch. Ve vzniklých teplých jezerech se místní obyvatelé začali spontánně umývat a koupat, a tak záhy zaznamenali ozdravné účinky termální vody. Hajdúszoboszló se změnilo ve vyhledávané lázeňské středisko.

Krok 2

Nahnědlá, po dehtu mírně vonící voda sametového vzhledu má podle balneologických rozborů naprosto unikátní složení. Obsahuje velké množství jodu, brom, železo, mangan, fluoridy a soli (další asi dvacítku minerálních látek). Ojedinělý je obsah ženského hormonu estrogenu. K léčebným účelům se zde používá jednak voda, ale rovněž horké léčivé bahno. Proto lázeňskou péči v Hajdúszoboszló vyhledávají lidé s nemocemi pohybového ústrojí, kožními neduhy, dále s nemocemi imunitního systému a lidé trpící nemocemi způsobenými hormonálními poruchami (například štítná žláza, gynekologické problémy). Později zde byl ještě vybudován obrovský zábavní vodní komplex, určený pouze k relaxaci.

Krok 3

Do Hajdúszoboszló se lidé z České republiky dostanou nejsnadněji autem nebo vlakem. Termální lázně Hajdúszoboszló leží východně od Budapešti, asi dvacet kilometrů před Debrecénem. Cesta autem je absolutně bezproblémová, jen pro vjezd na dálnici je třeba mít „virtuální“ dálniční známku. Dá se koupit na čerpacích stanicích, v některých obchodech, na hraničních přechodech, prostřednictvím SMS nebo internetu. Potvrzení o zaplacení obsahuje jméno a adresu prodejce, místo, datum i čas nákupu a identifikační číslo potvrzení.

Krok 4

Jestliže pro cestu do maďarských termálních lázní chceme použít vlak, koupíme si mezinárodní jízdenku do Hajdúszoboszló. V pokladně si nechme vysvětlit možnosti využití různých slev (In-karta, CityStar, Rail plus). Jízdenka je zpáteční, platí měsíc. Vlaky z Česka, respektive ze Slovenska, přijíždějí v Budapešti na nádraží Keleti (Východní nádraží). Do termálních lázní Hajdúszoboszló ovšem odjíždějí vlaky z nádraží Nyugati (Západní nádraží). Jestliže si chceme ušetřit přesun Budapeští (asi tři kilometry), přestoupíme ve stanici Vác do vlaku na nádraží Nyugati (při cestě zpět jedeme do Vácu a tam nastoupíme do mezinárodního vlaku).

Krok 5

V Hajdúszoboszló je vlakové nádraží asi tři kilometry od lázeňského centra. Od každého spoje je možno využít přípoj ve formě městského autobusu. Lístky se kupují u řidiče. (V maďarských vlacích Intercity je třeba mít místenky). Ty ale v Česku nekoupíme. Jestliže se tedy chceme na maďarském území přemisťovat expresními vlaky, musíme si místenku dokoupit v některé maďarské pokladně.)

Krok 6

Jestliže budeme v Hajdúszoboszló hledat lázeňskou péči a ozdravění a nejsme s dovolenou vázáni na dobu letních prázdnin, je po všech stránkách lepších termální lázně navštívit mimo sezonu (ta se v Hajdúszoboszló počítá od Velikonoc do svatého Martina). Ve městě je klid, v lázeňských, wellness a plaveckých zařízeních je volno. Navíc je velmi příjemné užít si trochu extravagantního pocitu koupele a masáží v teplé vodě pod chladnou nebo i mrazivou oblohou.

Krok 7

V lázeňském komplexu jsou k dispozici kryté bazény s hnědou termální vodou o různých teplotách (34 až 38 stupňů Celsia), venkovní bazény s vířivkami a masážními proudy, sauny, masáže, bahenní zábaly a jiné wellness služby. Ceník služeb je na internetu k dohledání i v češtině. Platba se uskutečňuje v hotovosti nebo platební kartou. Je možno zakoupit si i cenově zvýhodněné permanentní vstupenky. I když je doporučováno nesetrvávat v horké vodě déle než dvacet minut, málokdo z návštěvníků se tím řídí. Přesto je úplně postačující chodit do lázní na odpolední zlevněnou „směnu“ od 16 do 19 hodin. Teplá voda a "boj“ s proudy člověka natolik unaví, že by delší dobu pobytu beztak asi nevyužil.

Krok 8

Kromě lázeňského komplexu mohou návštěvníci termálních lázní Hajdúszoboszló využít mnohých moderních atrakcí v rozsáhlém Akvapaláci (plavání, vířivky, skluzavky, tobogany, program pro maminky s dětmi, squash, surfing ve vodním proudu a další). Akvapalác je zamýšlen především jako centrum vodní zábavy pro celou rodinu. Spíše dospělým je určeno sobotní noční plavání (od 21 do 24 hodin). V letních měsících jsou k dispozici bazény, pláže, tobogany, lodičky. Kdo hledá klid a relaxaci, v létě je zde ovšem nenajde.

Krok 9

Sehnat ubytování v Hajdúszoboszló není žádný problém. Ročně sem přijíždí na jeden milion návštěvníků a město má kapacity je pojmout. Jestliže se nechceme obracet na některou z mnoha agentur, můžeme si ubytování v Hajdúszoboszló sehnat sami přes internet. Ceny za ubytovací služby v Hajdúszoboszló jsou mimo sezonu výrazně nižší, ale zároveň je třeba počítat s tím, že některé penziony nebo priváty jsou mimo sezonu zavřené. Kromě ubytovací taxy je rovněž požadován turistický poplatek.

Krok 10

Při pobytu v Hajdúszoboszló se nabízí návštěva Debrecénu, druhého největšího maďarského města (asi 300 tisíc obyvatel). Z Hajdúszoboszló tam jezdí četné autobusy z autobusového nádraží. Orientace v jízdních řádech je snadná. 

Krok 11

Maďarština se nepodobá žádnému známějšímu jazyku. Jako dorozumívací jazyk se ovšem osvědčila jakási „evropština“ - směs angličtiny a němčiny. S úspěchem ji lze „špikovat“ i polskými nebo srbochorvatskými slůvky. Starší generace se „chytá“ na ruštinu. Tento jazykový mix svědčí o národnostním složení většiny návštěvníků lázní. Protože je termální voda hlavním „živitelem“ města, je vztah obyvatel k turistům vstřícný a snaha o dorozumění maximální. V informačních centrech se lze domluvit německy a anglicky.

Krok 12

Jestliže chtějí návštěvníci Hajdúszoboszló ochutnat místní speciality, měla by jejich pozornost směřovat zejména k tokajskému vínu a masným výrobkům z vepřového. V pátek odpoledne ve městě koná trh s hospodářskými přebytky. Při jeho návštěvě je třeba smířit se s tím, že požadavky hygieniků i nároky zákazníků jsou zřejmě nižší než v Česku. Jestliže si zakoupíte paprikovou klobásu, prospěje ji na několik dní pověsit do průvanu a dosušit. Z už tak vynikajícího výrobku se stane přímo delikatesa.

Kontraindikací pro koupele v horké termální vodě je vysoký krevní tlak a zhoubná nádorová onemocnění. Kardiaci a lidé s nemocemi cév by měli svůj záměr navštívit termální lázně v Hajdúszoboszló konzultovat se svým ošetřujícím lékařem, který nejlépe zná jejich zdravotní stav.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-poznat-termalni-lazne-hajduszoboszlo-v-madarsku-tipy.html