jaktak.cz

Jak se zbavit vší

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč

Vši a co s tím – Jak se zbavit vší. Každý rodič zajisté zpozorní, když se jeho dítě začne příliš často škrábat a drbat na hlavě. Není ale třeba se znepokojovat příliš. Vši a hnidy se mohou objevit, i když udržujete perfektní osobní hygienu. Děti si vši často přinesou ze školky či z tábora. K odstranění vší, tedy otravných vlasových parazitů, a jejich hnid vede několik jednoduchých kroků, které však musíte pečlivě dodržovat. Vši – a co s tím, aneb jak se zbavit vší krok za krokem.

Co je potřeba

přípravek na odvšivení z lékárny, velmi hustý hřeben

Krok 1

Zajděte si do lékárny pro vhodný přípravek na odvšivení. Doporučuje se odvšivovací kůru zopakovat ve více než týdenním intervalu. Poraďte se s personálem lékárny, který přípravek na vši bude nejvhodnější pro „oběť“ vší.

Krok 2

Aplikujte přípravek na vši podle návodu. Poté důkladně odstraňte hnidy, což jsou hnědá vajíčka vší. Nejlepší postup je ten, že vlasy umyjete teplou vodou s trochou octa. Pod vlasy dáte ručník či noviny a hodně hustým hřebenem (i ten prodávají v lékárnách, ale můžete využít také běžný hřeben, co máte doma) opatrně a hodně důkladně vyčesávejte vlasy. Některé hnidy jdou velmi těžko odstranit, problematické jsou zejména partie kolem uší, kde budete muset občas i nějaký vlas ustřihnout. Tuto část procesu rozhodně nepodceňujte. Může se totiž stát, že některá z hnid přežije a zavšiví vlasy znovu.

Krok 3

Vlasy po dobu minimálně tří týdnů každý den kontrolujte a pročesávejte. Pokud se v dětském kolektivu vyskytují vši pravidelně, prohlížejte dětské hlavičky o to častěji. Pokud nezabral prostředek na vši z lékárny (např. šampón na vši), kupte si jiný. Vši si totiž mohou časem vypěstovat rezistenci. Někteří lidé doporučují mýt si hlavu šamponem s olejem z čajovníku. Ten má údajně vši odpuzovat, a tím působit preventivně.

Pozor, aby se infekce znovu neopakovala! Dezinfikujte hřebeny, kterými jste vlasy pročesávali, důkladně vyperte a vyžehlete všechen textil, se kterým přišla hlava do kontaktu (ručníky, ložní prádlo, čepice, atd.)


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-se-zbavit-vsi.html