jaktak.cz

Jak zvýšit šance na přijetí na VŠ | rady

Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak zvýšit šance na přijetí na VŠ | rady. V dnešní době je vysoká škola metou, na kterou míří obrovské množství maturantů. Není se co divit, protože mít titul je dnes bráno div ne jako samozřejmost a nutnost. Proto není mnohdy snadné se na vysokou školu dostat. Existuje však nemálo věcí, které můžete udělat a zvýšit tím svoje šance (oproti ostatním, kteří se na to vykašlou). Co můžete udělat?

Krok 1

Absolvovat přípravné kurzy od školy

Mnoho škol vypisuje kurzy, které se konají po několik víkendů před samotným přijímacím řízením. Zjistěte si tedy, zda vaše škola některé takové kurzy pořádá. Výhodou je, že kurzy mnohdy vedou titíž lidé, kteří poté sestavují otázky do přijímacích zkoušek.

Krok 2

Absolvovat SCIO kurzy, pokud se hlásíte na školu, která výsledky těchto testů uznává

Tyto testy jsou tak specifické, že byste se do jejich plnění rozhodně neměli pouštět poprvé „naostro“. Jde sice o investici navíc, ale ta se rozhodně vyplatí.

Krok 3

Důkladně se připravit na oborové testy samostudiem

Školy mnohdy zveřejňují rozsah látky, ze které můžete být u oborových testů zkoušeni. Projděte si konkrétní učebnice a další zdroje, které škola uvádí. Udělejte však i něco navíc. Jsou-li oborové testy z prvních 10 kapitol, projděte si jich 15, jsou-li z prvního dílu učebnice, přinejmenším si prolistujte i druhý díl.

Krok 4

Navštívit den otevřených dveří a ptát se

Potkáte se s lidmi, kteří znají fungování školy zevnitř. Mohou vám poradit a nasměrovat vás na správnou cestu k efektivní přípravě na přijímací zkoušky.

Krok 5

Získat přijímací testy z minulých let, to by měl být základ

Většina škol je zveřejňuje a dá se podle nich zjistit, jakou podobu (přibližně) budou mít otázky i v roce následujícím. Projděte si alespoň několik předešlých let.

Krok 6

Přihlásit se na více termínu SCIO testů může zvýšit vaši šanci na přijetí

Poprvé můžete být přehnaně nervózní, mít špatný den, nebo zjistit, že jste přípravu podcenili. Napodruhé to už zvládnete lépe, což je zkušenost většiny studentů, kteří tento postup zvolili. Nemusíte se obávat, vždy se vám bude počítat jen ten nejlepší výsledek ze všech pokusů.

Krok 7

Přihlásit se na více podobných škol se může vyplatit

Každá škola má jinak koncipované přijímací řízení a může se stát, že přijímací zkoušky prestižnější školy vám sednou více a i v tvrdší konkurenci uspějete lépe. 

Krok 8

Přihlásit se na různé obory je opět šancí na zvýšení pravděpodobnosti, že se na vysokou školu dostanete. Pokud se dostanete na více škol, či oborů, můžete si také až na poslední chvíli vybrat, který budete studovat. Získáte tak několik dalších měsíců na učinění správné volby.

Krok 9

Mít záložní obor s nižšími nároky sice může vypadat trochu zbaběle. Je však lepší si připustit možnost selhání, než pak nemít rok co dělat.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zvysit-sance-na-prijeti-na-vs-rady.html