jaktak.cz

Jak pěstovat vavřín

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč

Vavřín anebo také bobkový list, tvoří důležitou součást naší kuchyně. Ve Středozemí roste zcela planě často i v příkopech u cesty. V Česku se vavřín pěstuje často ve sklenících anebo také v designových nádobách, ty pak zdobí haly mnoha restaurací, aul hotelů a divadel. I když pěstování vavřínu v našich podmínkách se může na první dojem zdát, že není zrovna nejlepší nápad, ve skutečnosti jeho pěstování není nikterak náročné. Pěstovat vavřín ze semen je možné dokonce během celého roku.

Co je potřeba

nádobu
zeminu
slunné stanoviště
hnojivo
vodu
konev
rozprašovač

Krok 1

Co byste v pravé řadě měli vědět? Vavřín není mrazuvzdorný, a proto jej musíte pěstovat v nádobách, které na zimu zazimujete. Venku jej můžete mít cca od třech zmrzlých, kdy by již teplota neměla klesnout pod 15 °C.

Krok 2

Pěstování vavřínu ze semen je náročné, ale není nereálné. Vavřín potřebuje mít po několik měsíců trvalou teplotu 21 stupňů.. Snazší cestou je, pokud si rostlinu koupíte jako sazenici. Semena vavřínu saďte 2 až 3 cm hluboko do půdy. Rostlině se daří na slunečném místě, s teplotou mezi 21° až 28° C. Klíčení semen trvá obvykle 6 týdnů.

Krok 3

Vavřín postavte tam, kde na něj bude svítit sluníčko, nikoliv však do průvanu. V létě bobkový list můžete postavit na parapet, terasu, balkon anebo zahradu. Pro vavřín je velice důležitá skladba zeminy, potřebuje totiž kvalitní drenáž. Substrát vytvořte smícháním 2 dílů těžké drnovky, 1 dílu prohnojené zeminy, 1 dílu listovky a ½ dílu písku.

Krok 4

Pokud budete vavřín pěstovat pouze v interiéru, nepotřebuje tak vydatnou zálivku, jako v tom případě, když jej máte venku. Letněný vavřín zalévejte pravidelně středně vydatnou zálivkou. V zimě vavřín příliš nezalévejte. V obdobích sucha a velkých veder bobkový list zalévejte každý den. Vavřín potřebuje také vysokou vlhkost, a proto jej pravidelně postřikujte rozprašovačem.

Krok 5

Rostlinu přihnojujte pravidelně od března do srpna (vždy jednou za čtrnáct dní) roztokem 0,2–0,3% plného hnojiva. Nezapomeňte také keři dodávat dusík a draslík.

Krok 6

Keř pravidelně zastřihávejte a tvarujte, získáte tak nejen pěkný tvar, ale také se vám zahustí. Vavřín přesazujte vždy jednou za několik let (vždy na jaře) ideálně do dřevěných nádob, které vavřínu nejvíce vyhovují.

Krok 7

Na jaře anebo v září vavřín se rozmnožuje vrcholovými řízky. Takové řízky vytvoříte šikmým čistým řezem. Každý řízek vavřínu by přitom měl mít 3–6 listů. Takovéto výhony pak zapíchněte na 6–8 týdnů do zeminy, kde vám při teplotě 22 °C zakoření.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-vavrin.html