jaktak.cz

Jak pěstovat gardénii | rady

Složitost: Složité
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Gardénie (Gardenia) je rod rostlin z čeledi mořenovité (Rubiaceae). Jsou to beztrnné nebo trnité keře, zřídka i stromy. Rod gardénie zahrnuje asi 130 druhů, přičemž nejčastěji pěstovaná, jako pokojová rostlina, je gardénie jasmínovitá (Gardenia jasminoides) vznešeně vypadající keřík s nádhernými bílými květy. Pěstování gardénie je poměrně náročné. Pokud se rozhodnete tuto okouzlující rostlinu s nádhernou vůní pěstovat, rozhodně si přečtěte článek, jak na to, abyste byli úspěšní a gardénie prospívala k vaší radosti. 

Gardénie jasmínovitá má oválné, lesklé, tmavě zelené, kožovité a zašpičatělé listy. Až deseticentimetrové květy s příjemnou (pro někoho těžkou) vůní jsou nejprve čistě bílé, ve stáří se jejich barva mění na sytě krémovou. V dobrých podmínkách keřík může narůst do výšky až 1,5 metru a vyplní plochu až 1 m².

Gardénie se prodávají za rozkvětu. Vyberte si rostlinu se svěžími zelenými listy, s množstvím nasazených poupat a pěkným tvarem. Běžně dostanete koupit zhruba třiceticentimetrovou rostlinu, počítejte s tím, že gardénie pomalu roste (max. 15 cm za rok).

Gardénii postavte na vzdušné světlé místo, kde má hodně sluníčka. Pozor však na polední úpal a také průvan. Aby se gardénii dařilo, potřebuje minimální teplotu 15–18 °C v létě, aby uspokojivě vykvetla. V zimě, kdy rostlina odpočívá, se musí pohybovat okolo 15 °C. 

Pozor! I když se o gardénii říká, že je to přenosná rostlina a že je tedy možné ji v létě dát na zahradu, ve skutečnosti nerada mění stanoviště. Mějte ji proto raději na jednom místě.

Gardénie potřebuje vysokou vzdušnou vlhkost, a proto je nutný pravidelný postřik rostliny vlažnou vodou po celý rok. Při rosení nezapomeňte dlaní zakrýt květy, voda by je poškodila.

Abyste gardenii zajistili dostatečnou vlhkost, postavte ji na misku s kamínky, které udržujte vlhké.

Gardénie hned tak v něčem neporoste. Nesnáší zásaditou půdu, a proto jí sázejte do kyselého rašelinového substrátu, napůl smíchaného s listovkou. Vyvarujte se vápníku! Nesmí být v zemině, ani v hnojivu a ve vodě.

Květinu zalévejte vlažnou odvápněnou vodou tak, aby zemina nebyla nikdy suchá. V zimě zálivku omezte. Nejlepší vodou na zálivku je dešťová anebo převařená voda.

V průběhu vegetace gardénii hnojte jednou za 14 dní tekutým hnojivem. V zimě přihnojujte pouze jedenkrát měsíčně.

Každoroční přesazování není nutné, pokud květina nevyrostla ze svého květináče. Pokud již kořeny prorůstají květináč a přesadit ji musíte, udělejte to na jaře. V žádném případě ji však nesmíte přesazovat v době, kdy již nasadila poupata nebo dokonce kvete.

Abyste udrželi hezký tvar keříku, odstraňujte vyčuhující větvičky, nejlépe počátkem jara (v březnu). Starší rostliny můžete seřezat po odkvětu, mladým rostlinám v létě vyštipujte růstové vrcholy, aby se keřík větvil.

Rostlina se nejsnáze rozmnožuje pomocí řízků. Na přelomu zimy a jara proto uštípněte vrcholové řízky s alespoň 2 páry listů a růstovým vrcholem a nechte je zakořenit v substrátu pro množení nebo směsi písku a hlinité zeminy v poměru 1:1. Řízky by měly být asi osm až deset centimetrů dlouhé. Stonek seřízněte těsně pod druhým párem listů, listy odstraňte a řízek vložte do substrátu s listy v úrovni zeminy. Pro lepší zakořenění ji zakryjte polyetylénovým sáčkem, čímž zajistíte dostatek tepla. Nechte při teplotě asi 18–21 °C alespoň 4–6 týdnů. Nenechte půdu vyschnout.

Může to být způsobeno:

Vonná silice z čínské gardénie jasmínové (Gardenia jasminoides) se využívá v parfumerii? A vůně gardénie se hodí pro zrozence ve znamení Lva? 

V Číně bylo zvykem zasvětit každému měsíci v roce posvátný květ. Gardenie patří k listopadu.

Květy gardénie v květomluvě říkají: „Jste krásná.“ Jsou také symbolem tajné lásky.

V tradiční čínské medicíně se plody gardénie (viz obrázek) praží a následně využívají mj. k léčbě zánětů, bolestí hlavy, hypertenze, jaterních onemocnění a horečky.

Plody gardénie se používají jako potravinářské barvivo.

 

 

 

Gardénie není pro člověka jedovatá ani nebezpečná. To ale neplatí pro psy a kočky. Květy a listy gardénie obsahují toxiny, které u nich mohou po požití způsobit výrazné průjmy.

 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-gardenii-rady.html