jaktak.cz

Jak vybrat cyklistický batoh | rady

Složitost: Lehké
Cena: 1001 - 5000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak vybrat cyklistický batoh | rady. Chystáte se na cestu na kole a potřebujete si uložit své věci na nějaké praktické místo? Pakliže jedete na kole, potřebujete cyklistický batoh. Proč cyklistický a ne normální? Na rozdíl od běžného batohu jsou cyklistické batohy uzpůsobeny potřebám cyklisty, takže poskytuje bezpečí a vysoký komfort. Při jízdě na kole je cyklistický batoh k nezaplacení.

Krok 1

Rozhodli jste se pro nákup cyklistického batohu? Nebojte se, není to tak složité, jak by se mohlo zdát. Cyklistický batoh v prvé řadě vybírejte podle jeho velikosti. Na českém trhu máte možnost nalézt cyklistické batohy od 8 až po 25 litrů. Tyto batohy jsou pak dále rozděleny do dalších tří kategorií: malý, střední a velký cyklistický batoh. Z těchto tří kategorií si pak svůj cyklistický batoh vybírejte podle toho, na jakou vyjížďku se chystáte, případně jak dlouhé cyklovýlety (anebo tréninky) děláte. V případě krátkých několikahodinových cest vám postačí malý cyklistický batůžek, který obsahuje pouze rezervoár na tekutiny a pár kapsiček na základní potřeby. Středně velký cyklistický batoh je vhodný na celodenní výlet na kole, kdy se vyplatí mít s sebou již i nějaké to oblečení a cyklo dresy, a svačinu.

Velký cyklistický batoh umožňuje pojmout i spací pytel, a proto je vhodný na několikadenní vyjížďky na kole.

Krok 2

Druhým velmi významným faktorem při výběru cyklistického batohu, je vaše výška a pohlaví. Podle výšky postavy pak vybírejte cyklistický batoh delší anebo kratší (vyšší lidé delší batoh, menší kratší batoh). Cyklistické batohy pro ženy jsou kratší a popruhy (zapínání) mají uzpůsobené prsům.

Krok 3

Cyklistický batoh dále vybírejte podle toho, zda již má v sobě zabudovaný rezervoár na tekutiny, či nikoliv, a jak velký je. Dostatečný přísun tekutin je při jízdě nezbytný. Rezervoár tekutin, který může být již přímo zabudovaný v cyklistickém batohu, představuje komfort a nulové rozptýlení při jízdě. Tekutiny vezete na zádech, odkud speciálním otvorem vede hadička, která se fixuje na jednom z popruhů batohu. Nemusíte se tedy již nikam sklánět, pracně rukama manipulovat a podobně. Vše je na dosah. Rezervoár je uzpůsoben velikosti batohu a předpokládané délce jízdy. K dispozici máte rezervoáry o objemu 1,5 až 3 litrů. Ty cyklistické batohy, které rezervoáry nemají, obvykle umožňují jejich dokoupení.

Krok 4

V neposlední řadě si při výběru cyklistického batohu všímejte toho, zda má nastavitelné popruhy, zádové odvětrávání, kapsu na cyklistické brýle, uchycení pro cyklistickou helmu, organizér, blikačky a reflexní pruhy. Možná se vám tyto věci zdají banální, avšak právě ony mohou celkem významně ovlivnit bezpečnost, komfort i prožitek z jízdy.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-cyklisticky-batoh-rady.html