jaktak.cz

Jak vybrat dětské kolo

Složitost: Mírný
Cena: 1001 - 5000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Dětské kolo stále patří k dětským snům, které naštěstí na rozdíl od minulosti, již není tak složité vyplnit. Horší je to s výběrem toho správného dětského kola, přitom právě to je velice důležité. Nesprávný výběr může znamenat sníženou bezpečnost, špatné ovládání kola a špatné jízdní návyky. Jak si tedy poradit s výběrem dětského kola?

Krok 1

Dětské kolo vybírejte nejlépe spolu s dítětem, které si jej má vyzkoušet. Podle zkoušky totiž poznáte, jak se dítěti na kole sedí, zda má skutečně tu správnou výšku a jestli váha kola a jeho ovládání není na něj přespříliš. Dětská kola se u nás prodávají od 2 500– 7 000 korun.

Krok 2

Dětské kolo v prvé řadě vybírejte podle jeho velikosti, ta by měla odpovídat velikosti a věku dítěte. Na výběr máte kola dvanáctipalcová, šestnáctipalcová, dvacetipalcová a čtyřiadvacetpalcová. Každá velikost je určena nejen jinak velikému dítěti, ale také i jinak zkušenému.

  • Kolo o velikosti 12 palců je vhodné pro děti o výšce 90–110 cm, což představuje 2 až 3leté dítě. Toto kolo by mělo mít jednoduché brždění na zpětný pedál, hliníkové rámy kol, celkově by mělo být lehké a snadno řiditelné. K těmto kolům patří i postranní kolečka (ideálně nastavitelná) a bezpečnostní prvky (chránič řetězu a pěnový chránič řídítek).
     
  • Kolo o velikosti 16 palců je vhodné pro děti 4–7 let, které jsou velké 100 až 125 cm. Toto kolo se s výbavou nikterak neliší od dvanácti palcového kola, jen je prostě větší.
     
  • 20palcové kolo je určeno dětem s výškou 105 až 135 cm, což znamená pro 6–9leté děti. Toto kolo už může mít přehazovačku, odpruženou vidlici a 2 přední brzdy (zadní už ne). V obchodech však myslí i na ty děti, které s kolem teprve začínají, a tak i takto velké kolo můžete koupit bez přehazovačky (která začínajícím jezdcům komplikuje život).
     
  • Kolo o velikosti 24 palců se již podobá tomu dospělému a dítě je na něm schopno ujet i menší výlety. Toto kolo je vhodné pro děti s výškou 115 až 155 centimetrů, což představuje věk 8–12 let. Toto kolo se od toho dospělého liší pouze tím, že je jeho zmenšeninou (a to v dokonalém poměru).
     
  • Větší děti si pak už vybírají mezi koly pro dospělé. Jak poznám, že kolo má správnou velikost? Nechte dítě, aby se dítě postavilo s roztaženýma nohama nad horní trubkou. Pokud má kolo správnou velikost, mezi trubkou a rozkrokem dítěte zbývá prostor na jednu pěst. Víc ani méně není dobře. Pak dítě posaďte na sedák a ujistěte se, zda pohodlně dosáhne na řídítka a nohama na šlapky. Nechte dítě na kole projet, aby samo posoudilo, jak se mu kolo dobře ovládá.

Krok 3

Při výběru si prohlédněte bezpečnostní prvky. Nejde zde pouze o chránič řetězu a pěnový chránič řídítek, ale i odrazky, šrouby by měly mít ochranné kryty a nikam by neměly trčet (aby se dítě o ně nepoškrábalo anebo si nepoškodilo oděv). Aby se dítěti dobře jezdilo, vyberte pokud možno to nejlehčí kolo, které nemá rámy kol plastové, ale hliníkové. Dětská kola nejlépe kupujte ve specializovaných obchodech.

Krok 4

Při nákupu kola se ujistěte, zda má kolo označení podle daných EU a zákonů České republiky. Kolo musí mít označení EN 14765, značku výrobce, distributora nebo prodejce a výrobní sériové číslo.

Krok 5

Při nákupu dětského kola si také všímejte jeho provedení. Jak již bylo výše řečeno, šrouby u dětského kola nesmí být ostré, také by měly mít ochranné kryty, které jsou důkladně zajištěny pojistnými maticemi a podložkami. Žádný šroub nesmí vyčnívat tak, aby o ně mohlo dítě zavadit.

Šířka řídítek musí být minimálně 35 cm a maximálně 55 cm. Rukojeti musí být z pevného materiálu a jejich konce musí být rozšířené, pružné a potažené pěnou, jejich průměr by měl být 4 cm.

U větších dětských kol je nutné, abyste našli dvě přední brzdy, které jde snadno zmáčknout (případně je zde možnost je seřídit s pomocí tzv. seřizovacího šroubu).

Šlapátka by se měla volně otáčet a nášlapné plochy musí být oboustranné. Na bočních hranách šlapek by také měly být odrazky. Šlapátka by měla být v dostatečné výšce od země, aby při rotaci o zem neškrtala.

Obě kola musí být opatřena blatníky. Sedlo by mělo mít možnost nastavení výšky. Pouze ta kola, která všechny tyto body splňují, umožní dítěti bezpečnou a pohodlnou jízdu.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-detske-kolo.html