jaktak.cz

Jak vybrat GPS navigaci do auta | rady

Složitost: Lehké
Cena: 1001 - 5000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak vybrat GPS navigaci do auta | rady. GPS navigace je neocenitelným pomocníkem na cestách. Vybrat si v současné době můžete z GPS navigace do auta, na kolo, na motocykl anebo GPS do mobilního telefonu. Každý typ GPS navigace je určen pro jiné využití, a proto je pochopitelné, že každé z nich má také i svá specifika. My se však tentokráte zaměříme na to, jak vybírat GPS navigaci do motorového vozidla.

Krok 1

Dříve než se vrhnete na nákup GPS, důkladně si promyslete, kolik chcete do přístroje investovat. Kvalitní GPS navigace jsou v současné době dostupné již za 3000 korun.

Krok 2

Vodítkem pro výběr GPS navigaci je také i to, v jakých zemích jej chcete používat (kam jezdíte). Podle této skutečnosti si pak vyberte mapy, které GPS obsahují. Výrobci obvykle nabízí přístroje s různými balíčky map. Zde je nutné dát si pozor, jelikož ne každá navigace má mapy přehledné, důkladné a s možností aktualizace. Všímejte si, zda vám navigace odpoví na určenou polohu správně a jestli jsou mapy podrobné (do úrovně ulic). Mapy může mít GPS navigace uloženy na paměťové kartě anebo přímo uvnitř (zde už je to o tom, co vám osobně vyhovuje více). Zajímejte se také o to, kolik v GPS naleznete tzv. POI bodů (points of interest = body zájmu), čím více jich naleznete, tím lépe. Oč jde? Body zájmu představují zaznamenání čerpacích stanic, bank, parkovišť, nemocnic, škol a podobně.

Krok 3

Prohlédněte si u GPS řádně displej. Nejde však ani tak o jeho velikost (i když je pravda, že větší displej velmi láká), ale hlavně o jeho jas, antireflexní vrstvu, schopnost velkého rozlišení a snadné ovládání. Jas a antireflexní vrstva je potřebná z toho důvodu, abyste na displej viděli i tehdy, když bude svítit sluníčko. I sebevětší displej s malým rozlišením je vám k ničemu. Velké rozlišení obrazu potřebujete pro získání přesných informací. Optimální je, když má GPS velké rozlišení a displej ve formátu 16:9. Většina moderních GPS je ovládána pomocí dotyku. Při výběru GPS navigace dbejte na to, aby bylo menu v češtině, rychle reagovalo, bylo přehledné a jednoduché, a to i přesto, že se jedná o navigaci s více funkcemi.

Krok 4

Při výběru GPS navigace je rozhodně důležitá hlasová navigace. Rozdíly můžete zaznamenat nejen v tom, zda k vám hovoří žena, muž anebo třeba Pavel Liška, ale hlavně v jejich kvalitě (srozumitelnosti, rychlosti reakce, podrobnosti).

Krok 5

Při nákupu GPS navigace si také důkladně prohlédněte GPS držák, který určuje komfort při užívání přístroje i vaši bezpečnost v případě nehody. Držáky pro GPS navigaci s aktivním konektorem vás zbaví nutnosti každodenního spojování a odpojování kabelu. Jistě také oceníte, pokud je možné držák po každé jízdě velmi snadno a pohodlně skrýt, čímž nebudete lákat zloděje.

Krok 6

Lepší, ale dražší GPS pak mají i nějaké další funkce, které vám zpříjemní vaše cestování, jde např. o tzv. Radio Data Systém – Traffic Message Channel, Handsfree, zaznamenávání a plánování trasy, hlídání povolené rychlosti a sledování, kde jsou umístěny radary. Při výběru GPS navigace zvažte, jaké funkce jsou pro vás výhodné a jaké využijete. Radio Data Systém – Traffic Message Channel, nebo také RDS – TMC je služba, která vám poskytuje informace (i během jízdy) o aktuální dopravní situaci (objížďky, nehody, uzávěrky a podobně). K této službě však potřebujete mít pořádnou anténu, abyste ona data mohli přijímat. Příjem těchto dat je zadarmo, problém však v Česku často bývá v jejich neaktuálnosti a nepřesnosti. K využití GPS s handsfree potřebujete mobilní telefon s Bluetooth, jen tak můžete oba systémy propojit a hovory vyřizovat prostřednictvím mikrofonu a reproduktorů v GPS navigaci. Tato funkce je velice jednoduchá a velice praktická. Co se týče zaznamenávání a plánování tras, vyplatí se tehdy, jestli jezdíte často a složitější anebo delší trasy. Pokud má GPS MP3, můžete ji použít i jako rádio anebo hudební přehrávač. GPS navigace s možností hlídání rychlostí umí porovnat vaši aktuální rychlost s tou v daném místě povolenou. Pokud maximální rychlost překročíte, GPS vás varuje hlasovým signálem. Sledování radarů je v některých zemích zakázané a pokutované. Nejde přitom o antiradar, ale o databázi radarů, před nimiž vás GPS včas varuje.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-gps-navigaci-do-auta-rady.html